Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Jubilejná Demianka

Dátum: 15.10.2019
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 643
Jubilejná Demianka

Rok 2019 je jubilejný rok aj pre turistické a športové aktivity na Demianke. Prvé jubileum – 5. výročie – oslávil 22. septembra Hornotoryský horský beh Demiankou. Najvyšší počet bežcov (84) sa vydal na trať z Krásnej Lúky cez Demianku, Putnov, okolo rozhľadne a kríža na Balážke, až  do Lipian. Deti (36) zo základných škôl v Šarišských Dravciach a Krásnej Lúke zabehli 200-metrovú trať, zacvičili si  a zoznámili sa s bežcami horského polmaratónu. Akciu podporil aj Ondrej Kandráč a Bartolomej Smetana, ktorý bol spoluautorom trate. Trať, ktorú navrhol Gabi Kuchár, s nádhernými výhľadmi na Levočské vrchy, Čergov a hornú Torysu, absolvovalo aj mnoho cyklistov. Celkovým víťazom pretekov sa stal Peter Mlynár z ŠKP Vysoké Tatry, ktorý zabehol rekord 1:21 hod. (čas uhádol v súťaži na facebookovom profile Martin Šuhaj). Víťazkou v kategórii ženy sa stala Simona Čonková z Čergovrun. Každý bežec dostal spomienkový darček v podobe športových podkolienok, pohľadnice hornej Torysy, izotonického nápoja a informačného bulletinu o hornej Toryse. Najlepší bežci dostali okrem pohárov, diplomov aj finančné prémie. Poďakovanie patrí sponzorom a KN Modrá Torysa. Akciu spoluzabezpečovala Horská služba Čergov. Preteky boli súčasťou Čergovského pohára 2019 a Európskeho týždňa športu.

V Lipanoch prebiehala promo akcia pre deti pod názvom Beh srdcom, kde na 200 m dlhú trať vybehli žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl (15). Víťazmi sa stali: Sebastián Marko Palčo, Maxim Hoza, Rastislav Hoza. Druhé jubileum – 30. ročník Jesenného prechodu Demiankou sa uskutoční 13. októbra. Srdečne vás pozývame. Bližšie info na webstránke KST Mladosť ODEVA Lipany.                                                                

Dodo Sobota, autor projektu

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.