Vôňa byliniek sa šírila okolo nás

Jeseň k nám zavítala v plnom prúde a tak sme bohaté farby i vône využili na usporiadanie obľúbenej výstavy Čaro a moc liečivých bylín. Počas troch dní návštevníci výstavy vnímali dary jesennej prírody všetkými zmyslami. Oči sa kochali bohatosťou vystavovaných exponátov, chuťové poháriky ochutnávali i ovoniavali chutné čaje, ohmatávali sme hebkosť sušených rastlín i ovocia a uši pozorne počúvali dobré rady a odborný výklad lektorky Ireny Liščinskej. Pani Irenka s láskou a trpezlivosťou vysvetľovala a popisovala informácie o možnostiach liečby rastlinami, o fytoterapii, rozprávala o ich sušení a príprave liečivých čajov. Poukázala aj na bylinky používané v kuchyni, prezentovala ich jedinečnými vôňami, chuťou a využitím ako korenín v kuchyni. Výstava bola obohatená aj o prednášku pána Igora Štvartáka, ktorý žiakom ZŠ porozprával príbeh zo života včelieho spoločenstva o tom, ako sa rodí sladký medík. Pani Radka Molnárová zase sprístupnila mnohé tajomstvá výroby voňavého mydla.
Múdrosť východných kultúr radí zastaviť sa a zamyslieť pri šálke čaju... pri tejto peknej myšlienke s čajíkom v ruke si oddýchli aj návštevníci výstavy. Pokochali sa nad bohatou úrodou tohtoročnej jesene, spoznali bylinky a so sebou si odniesli aj zopár dobrých rád. Niekoľko z nich vám prinášame, možno vám pomôžu pri chorobe, či obohatia váš život a pomôžu zachovať i udržať si pevné zdravie.
- Dobrý bylinkový čaj proti kašľu si uvaríme z rovnakých dielov podbeľu, skorocelu a tymianu.
- Herpes lieči lístok z bielej ľalie namočený v alkohole.
- Bolesť ostrohy zmierňuje bazový list a tinktúra z prasličky roľnej.
- Šalvia podporuje pamäť, nervy, oči a ostrí zmysly. Pijeme šálku čaju poobede a večer.
- Pri zábudlivosti 10 - 15 jedlých gaštanov uvaríme do mäkka tak, že ich narežeme do kríža. Pred jedlom zjeme 5. Osvedčili sa najmä u študentov pred skúškami.
- Rozmarín vyháňa z hlavy pavučiny starých ľudí. Pomáha proti zábudlivosti. Rozmarínovú vňať macerujeme v bielom víne 1:2 a pijeme ½ dcl poobede a večer.
- Čaj z listov a šťavy černice pomáha pri zväčšenej štítnej žľaze.
- Krvný obraz zlepšuje aj jablčná srvátka. Jablčný mušt zmiešame s vodou a mliekom v pomere 1:1:1, zohrejeme na 90 stupňov, a prefiltrujeme. Tekutinu pijeme vlažnú s medom. Uvoľňuje hlien, čistí jazyk, zlepšuje krvný obraz, a znižuje teplotu. Podáva sa po lyžičkách, spravidla ¼ l denne.
- Na sladké sny si pripravme čajík z medovky a medu, na posilnenie nervov pomôže chmeľ valeriána, ľubovník, medovka i rumanček.
Pridáme aj osobnú vnútornú silu so silou myšlienky a výsledok na seba nenechá dlho čakať. Za výstavu i dobré rady ďakujeme a tešíme sa o rok dovidenia.
Iveta Hrabčáková
Komentáre
Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.