Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V júli sa na Šariši nebudete nudiť

Dátum: 10.07.2017
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1116
V júli sa na Šariši nebudete nudiť

Letné dni prvého prázdninového mesiaca môžete stráviť v subdestináciách Regiónu Šariš. Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš informuje o regionálnej ponuke na trávenie voľného času s cieľom podporiť návštevnosť subdestinácií, pričom v roku 2017 sa zameriava predovšetkým na regionálneho návštevníka. V mestách Prešov, Veľký Šariš, Sabinov a Lipany, v Rekreačnej oblasti Drienica a v okolí Slovenských opálových baní sa uskutoční množstvo kultúrnych a športových podujatí. Tie najzaujímavejšie akcie, na ktorých sa možno zabaviť a oddýchnuť, nemusíte hľadať ďaleko. Ich pestrosť uspokojí priaznivcov umenia, tradícií, histórie, športu, aj dobrého jedla a pitia.   


Tipy na júlové týždne – stačí si len vybrať


Medzinárodný maliarsky plenér

1.7. – 10.7.2017          Mesto Lipany pripravilo 6. ročník maliarskeho plenéra pod názvom „Po stopách Majstra Pavla z Levoče“. Plenér je venovaný tomuto výnimočnému rezbárovi svetového formátu, ktorého skvosty umenia v podobe sôch či oltárnych architektúr plných umu a citu obdivuje v chrámoch Slovenska celý svet. V rámci plenéra sa predstaví 33 maliarov z Poľska, Ukrajiny a Slovenska. Tvorba prebieha každodenne od 8:00 do 20:00 hod. a 9. júla vyvrcholí o 17:00 hod. vernisážou vytvorených prác a stretnutím s maliarmi v Mestskej galérii v Lipanoch.

Tohtoročný maliarsky plenér je výnimočný predovšetkým svojou myšlienkou, keďže je venovaný dielam a odkazu Majstra Pavla z Levoče. Rok 2017 je Rokom Majstra Pavla z Levoče. Je to rok, kedy si pripomíname 500. výročie dokončenia hlavného oltára v Bazilike sv. Jakuba v Levoči. Aj Lipany sa môžu popýšiť jeho dielami. Skvostom lipianskeho kostola je neskorogotický hlavný oltár, ktorý pochádza z dielne tohto uznávaného umelca.


Deň obce Drienica

8. 7. 2017        Každoročné stretnutie občanov, rodákov a priateľov obce sa koná tradične pri príležitosti osláv výročia prvej písomnej zmienky o obci Drienica. Podujatie začína

sv. liturgiou, pokračuje spoločnou prípravou občerstvenia, pri ktorej pomáhajú dobrovoľníci z obce. O 13:30 sa na dolnom konci obce stretnú účastníci cyklopretekov, aby o 14:00 mohli otestovať, a tým otvoriť novú zelenú cyklotrasu vedúcu obcoudo Rekreačného strediska Drienica. Cyklisti budú súťažiť v troch kategóriách. Prvá a druhá je určená pre mládež - mladší a starší žiaci, tretia pre dorast a dospelých. Kultúrny program začína o 16:00 a dáva priestor na prezentáciu hlavne domácim obyvateľom – mladým talentom a hudobníkom. Okrem toho je pripravených množstvo súťaží pre deti aj dospelých a ľudová živá hudba. Jednoducho každý si tu môže  nájsť to svoje.  


Dzedovizeň

8. – 9. 7. 2017        Dzedovizeň je názov kultúrneho festivalu, ktorý prináša iný pohľad na ľudové tradície horného Šariša. Začína v sobotu, 8. júla „ľudovou vešeľicou s Toreskou“ a pokračuje v nedeľu folklórnym festivalom. Od 14:00 hod. môžete na Hradisku v Lipanoch vidieť jednotlivcov i folklórne súbory z regiónu i blízkeho okolia, naučiť sa niektorý z ľudových tancov alebo sledovať majstrov rezbárov, nožiarov a šperkárov v remeselnej uličke. Okrem toho sa povozíte na poníkovi i somárovi a ochutnáte tradičné slovenské jedlá. Večer vás zabaví skupina BRAVO.

Festival je vhodný pre všetky vekové kategórie. Nesie sa v duchu tradícií a zvykov slovenského národa a jeho cieľom je pozdvihnutie kultúrneho povedomia obyvateľov Horného Šariša. Návštevníci môžu zažiť autentickú atmosféru piesní, hudby a tancov, spoznať prácu a výrobky tradičných remeselníkov a zapojiť sa spolu s ratolesťami do hier našich prastarých rodičov. Druhý ročník folklórneho festivalu, na ktorom sa vrátite ku koreňom našich predkov, pripravilo Občianske združenie ABU v spolupráci s mestom Lipany.  


Stredoveký žoldniersky výcvikový tábor na hrade Šariš

8. – 9. 7. 2017        V sobotné a nedeľné popoludnie sa návštevníci Šarišského hradu nachvíľu prenesú do obdobia stredoveku. Zažijú bojové vystúpenia so streľbou z hákovníc, budú si môcť vyskúšať streľbu z luku a kuše, hod kopiou a sekerou na terč, súboj bezpečnými tzv. larpovými zbraňami pod dohľadom rozhodcov a tiež si otestovať rôzne repliky zbraní. „Výhodou takéhoto podujatia je, napr. oproti múzeu, že pracujeme s replikami zbraní, ktoré si môžu ľudia ohmatať a vyskúšať. Takto dokážu na základe vlastnej skúsenosti zistiť, aká je zbraň ťažká, veľká a aké umenie a obratnosť si vyžadovalo narábanie s ňou,“ uviedol Richard Čus, vedúci Skupiny historického šermu COHORS. V oba dni sa od 13:00 do 17:30 hod. v areáli hradu postupne vystriedajú vystúpenia, súboje, dobrovoľnícke súboje, strelci a aktivity na stanoviskách. Pre tých menej odvážnych budú pripravené stanovištia pre fotografovanie v stredovekej zbroji. Podujatie je súčasťou série aktivít realizovaných pri príležitosti 800. výročia prvej písomnej zmienky o Veľkom Šariši. Organizačne sa na ňom spolupodieľajú Kultúrno – informačné centrum Veľký Šariš a Skupina historického šermu COHORS.   


Sabinovské kultúrne leto

Mestské kultúrne stredisko v Sabinove si aj tohto roku okrem oddychu na kúpalisku, ktorého je správcom, pre Sabinovčanov a návštevníkov mesta pripravilo Sabinovské kultúrne leto spojené s hudbou a tancom.  Počas dvoch nedieľ sa v Parku na námestí  budú ozývať tóny rôznych piesní, ktoré spríjemnia atmosféru v meste. V mesiaci júl MsKS v Sabinove pripravilo tieto koncerty:


09.07.2017     V Parku na námestí sa o 16:00 uskutoční koncert speváckeho dua Lívia & Igor MUSIC. Lívia Dermová je mladá speváčka a gitaristka, ktorá sa od svojich dvanástich rokov venuje tvorbe vlastných piesní. Od roku 2013 tvorí hudobnú dvojicu s gitaristom Igorom Valkovským. Repertoár hudobnej dvojice je naozaj bohatý. Okrem autorských piesní hrávajú, zväčša na dvoch gitarách, známe české a slovenské piesne, ale aj zahraničné covery rôznych žánrov.

23.07.2017      Druhým júlovým podujatím v sabinovskom Parku na námestí bude Koncert  mládežníckeho dychového orchestra FOR z Bratislavy. Orchester tvorí partia približne 23 mladých ľudí zapálených pre hudbu. V repertoári majú rôzne žánre - od klasických pochodov a orchestrálnych skladieb, cez polky, valčíky, pop piesne, repete, muzikál. Mladí hudobníci koncertujú na rôznych podujatiach doma aj v zahraničí a pravidelne sa zúčastňujú súťaží dychových hudieb, v ktorých sa umiestňujú na popredných miestach.   


Prvý ročník Behu o Slovenský opál

22. 07. 2017    Pohyb v príjemnom prostredí Slovenských opálových baní je tentokrát spojený s Behom o Slovenský opál! Beh o Slovenský opál je podujatie zamerané na ľudí, ktorí sa radi hýbu na čerstvom vzduchu a radi vyhrávajú. Kategórie sú rozdelené na Mužov, Ženy a Deti do 15 rokov. V každej kategórií budú pohárom so Slovenským opálom ocenení prví šiesti.

Dĺžka trate má 6 km. Trať môžete prejsť vlastným (aj turistickým) tempom. Všetci zúčastnení získavajú balíček, ktorého súčasťou je aj pamiatková medaila. Nahlasovanie účastníkov je potrebné urobiť do 17.7.2017 mailom na slovakiaopal@gmail.com. Do prihlášky je potrebné uviesť: meno, priezvisko, rok narodenia, prípadne klubovú príslušnosť. Registrácia bežcov na mieste bude prebiehať medzi 9:00 a 12:30 hod., štart bežcov je naplánovaný o 13:00 hod.




Pivný festival v Prešove

27.07.2017     Na konci júla v Prešove odštartuje už siedmy ročník Pivného festivalu. „4 Sport“ areál na Jazdeckej ulici prešovského Sídliska III bude počas jedenástich festivalových dní patriť všetkým milovníkom piva a dobrého jedla. Bude tu pripravených takmer 100 druhov pív, vrátane pivných špeciálov, ciderov a radlerov v alkoholických, ale aj nealkoholických verziách z rôznych kútov sveta. Aj tento rok budú okrem hlavnej asfaltovej plochy s výčapnými stanmi, sedením  a veľkoplošným pódiom pre návštevníkov festivalu pripravené ďalšie dva veľkoplošné stany na trávnatej ploche.

Pivný festival je tou správnou adresou pre stretnutia s priateľmi, neformálne obchodné stretnutia alebo teambuilding. Prostredie desiatok druhov pív a vybraných jedál k nim poskytne netradičnú atmosféru. Počas festivalových dní vystúpia rôzne hudobné skupiny či umelci. Lákadlom okrem piva bude nepochybne skupina POLEMIC, Chicki Liki Tua, SHADOGIES, LARIX, ELEVEN HILL, Olympic Revival, FATHERS a mnohí ďalší.


Sabinovský happening 2017

29.7.2017        Výber júlových podujatí v regióne Šariš uzatvorí IV. ročník Sabinovského happeningu. Na mestskom kúpalisku v Sabinove sa bude súťažiť v plážovom volejbale, bedmintone a vodnom futbale. Pôvodne sa podujatie konalo na prelome augusta a septembra ako rozlúčka s letnou sezónou, avšak vzhľadom na priaznivejšie počasie sa  športové zápolenie už druhýkrát organizuje v strede leta. Podujatie je určené širokej verejnosti, všetkým, ktorí majú chuť si zašportovať, zaplávať, ale taktiež sa aj zabaviť na večernej diskotéke na sabinovskom kúpalisku.

Do súťaží a jednotlivých disciplín je potrebné sa vopred prihlásiť. Všetky propozície k jednotlivým disciplínam si záujemcovia môžu pozrieť na webovej stránke www.sportovyareal.sabinov.sk. Zápolenia v jednotlivých disciplínach prebiehajú počas dňa pri 50-metrovom bazéne. Po namáhavom a vyčerpávajúcom výkone sa súťažiaci majú možnosť kedykoľvek schladiť v bazéne a večer zrelaxovať pri večernom kúpaní (do 21.00 hod.). 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.