Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Rozhovor s pánom Samom Pospíšilom

Dátum: 30.05.2023
Autor: Martina Čekanová
Počet videní: 547
5 min. čítania
Rozhovor s pánom Samom Pospíšilom

Spýtali sme sa za vás...

V našom meste žije, pracuje, pôsobí v rôznych sférach veľa zaujímavých ľudí. Mnohí ich ani bližšie nepoznáme, nevieme, čo robia, ale o to známejší sú v tom prostredí, v ktorom sa pohybujú a využívajú svoje talenty. Jedným z nich je aj Samo Pospíšil, ktorého sme aj týmto spôsobom oslovili, aby predstavil seba a svoju prácu, ktorá je preňho celoživotným koníčkom.

 

Na viacerých CD nosičoch či videoklipoch sme sa stretli s informáciou -  Mastering: Samo Pospíšil. Čo presne znamená táto informácia, resp. čo je náplňou vašej práce?

Väčšinou je písané Mix/Master – u nás sa to dosť často zamieňa, ale mojou prácou je zmixovať všetky zvuky v skladbe do pomerov, ktoré budú danú skladbu vystihovať a ktoré budú príjemné uchu poslucháčov. Rozdiel medzi mixom a mastrom je, že mix je spracovanie jednotlivých stôp, ktoré sa nachádzajú v skladbe, a mastering je už finálne opracovanie zmixovanej skladby.

Odkedy sa venujete tejto zaujímavej činnosti?

Hudbe sa venujem už od detstva, ale profesionálne od roku 2000.

Potrebovali ste na to nejaké špeciálne vzdelanie?

V tých časoch u nás ešte žiadna škola, ktorá by sa venovala tomuto odboru nebola, takže ja som ešte samouk s praxou vo veľkom nahrávacom štúdiu v Prahe. Dnes je to už oveľa ľahšie. Ale základy hudobného vzdelania som získal na lipianskej ZUŠ-ke, kde som10 rokov chodil na klavír ku Gabike Pintérovej.

Určite ste sa počas tých rokov stretli s mnohými zaujímavými ľuďmi. Ako sa vám s nimi spolupracovalo?  

Počas práce v nahrávacom štúdiu SONO v Prahe som stretol väčšinu českých A-čkových interpretov. Tu som sa presvedčil , že platí pravidlo, že čím väčší profesionál, tým menej ega.  Ak by som mal uviesť nejaké mená, tak napríklad Meky Žbirka, Lucie, Čechomor, Anna K, Dara Rolins...

Vieme, že ste sa podieľali aj na tvorbe vianočnej hudobnej pohľadnice mesta Lipany či iných projektoch s lipianskymi deťmi a učiteľmi. Bolo to v niečom iné ako pri ostatných?   

Asi len v tom, že tých ľudí poznáte osobne. A veľa malých detí stálo pred mikrofónom prvýkrát, takže ich musíte upokojiť, aby z toho nemali stres.

Čo považujete za svoj najväčší úspech?

To, že sa živím svojím koníčkom. (Tak k tomu úprimne blahoželáme – poznámka redakcie.) 

Pre väčšinu ľudí je hudba a jej počúvanie relaxom. Platí to aj pre vás alebo ako relaxujete vy?

Nie, hudbu už vo voľných chvíľach nepočúvam. Veľa cestujem, tak počas šoférovania počúvam audioknihy a podcasty. A ak mi to voľný čas dovolí, tak rád jazdím na motorke.

 Na čom pracujete v súčasnosti a čo je pre vás takou výzvou do budúcnosti?

Momentálne dokončujem albumy Lucky Vondráčkovej, Kristíny a začala sa práca na nových skladbách MafiaCorner a Kandráčovcov. Pomedzi to koncerty s košickou kapelou The Backwards.

                                                                                                                               

                                                                                                                                Viera Urdová

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.