Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Rozhovor s pánom Králom

Dátum: 01.10.2021
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 526
Rozhovor s pánom Králom

Rozhovor s pánom Králom

Vážení občania mesta Lipany,
naše mesto v dňoch 22. - 25. augusta 2021 navštívil pán RNDr. Miroslav Král, CSc. Využili sme túto príležitosť, aby sme mu položili pár otázok a prinášame rozhovor s človekom, ktorý stál pri zrode myšlienky akvaparku v našom meste.

 

Aké boli teda začiatky a kto z Lipian Vás, pán doktor, oslovil?

V Lipanoch je známe, že tu boli realizované prieskumné vrty na ropu a zemný plyn, ale tie neboli z tohto pohľadu úspešné. Ale vedelo sa, že je tu geotermálna voda. My sme oslovili mesto Lipany s tým, že by bolo veľmi zaujímavé v tomto regióne, ktorý nemá akvapark, využiť geotermálnu vodu na rekreačné účely. Po istých opravách a skúškach sme našli obrovské pochopenie a mesto Lipany sa do toho pustilo. Vypracovali sme projekty, ktoré sme neskôr prezentovali. Potom sa v dvoch etapách zrekonštruoval vrt Lipany 1 (pracovné označenie), ktorý, pripomínam, má hĺbku 3400 m. Ten sa zrekonštruoval tak, aby bol dlhodobo vhodný na využívanie geotermálnej vody. Geotermálna voda má 90° pri čerpaní zruba 10 l sekundových. Keď hovorím o čerpaní, myslím tým, že netreba čerpať čerpadlom, ale voda ide voľným prelivom, lebo má vysoký tlak, vysokú teplotu a vysoký obsah plynov. Táto voda má aj zaujímajú mineralizáciu a môže sa využívať na rekreačné a rehabilitačné účely. Má priaznivé účinky pre človeka. Tak sme sa do toho pustili, prezentovali sme svoju víziu. No a mesto Lipany túto myšlienku prijalo, čo som veľmi šťastný. Začali sme v roku 2008 a dnes po 12 rokoch to prišlo do takého štádia, že mesto Lipany, ak si odmyslíme Kalužu, kde je malý akvapark, má v okolí prvý poriadny akvapark. Pre občanov východného Slovenska mesto Lipany urobilo veľmi veľa. V tom zmysle, že ľudia budú mať kam ísť za rekreáciou a ešte im to prinesie aj zdravotné benefity.

 

Ako prebiehala realizácia myšlienky akvaparku v Lipanoch?

Lipiansky akvapark je realizovaný v 3 etapách: prvá etapa je ukončená. V prvej etape sa myslelo hlavne na rodiny s malými deťmi, aby tieto deti si mohli užiť geotermálnu vodu. Ďalšia rekonštrukcia, 2. etapa, prinesie to, aby mohla byť prevádzka celoročná. To znamená, že ak aj bude zlé počasie, rodinky sa môžu prísť zrekreovať, budú v zastrešenej časti. No a 3. etapa bude v spolupráci s mestom, nakoľko som dnes videl územný plán zóny, nejakú časť pozemkov vlastní investor a nejakú časť mesto, ktoré chce umožniť ľuďom, aby si tam vybudovali zázemie či už na podnikanie, alebo na vlastné rekreačné účely. Čiže 3. etapa umožní postaviť si tam vlastné ubytovacie zariadenia.

 

Čo to znamená pre Lipancov?

Treba jednoznačne povedať aj to, že pre mesto Lipany a jeho obyvateľov to bude mať obrovský význam. V tom zmysle, že ľudia, ktorí sem budú chodiť, budú potrebovať niekde bývať, niekde sa stravovať, a to prinesie určite aj rozvoj cestovného ruchu. Vybudujú sa prevádzky a jednoducho povedané, ľuďom v meste Lipany tento akvapark, ktorého nositeľom myšlienky bolo mesto, prinesie to, že sa vybudujú nové možnosti a život ľudí sa povznesie na vyššiu úroveň.

 

Na záver by som sa opýtal, či už ste sa okúpali v tomto novom akvaparku?

Keď som sem prišiel, bolo veľmi zlé počasie, tak priamo kúpať som sa nekúpal, ale vodu som si vyskúšal, aká je. Ja, samozrejme, túto vodu poznám zo skúšok, ktoré sme tu robili v minulosti. Tie skúšky trvali zruba 4 mesiace, keď sme zabezpečovali všetky povolenia pre mesto, ktoré sú potrebné pre využívanie tejto geotermálnej vody. Takže ja tú vodu poznám, je to voda, ktorá ma veľmi dobré chemické zloženie s vynikajúcim účinkom na ľudský organizmus.

 

Ďakujeme za rozhovor!

Emil Jacko

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.