Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kostol sv. Márie Magdalény

Z histórie 

Barokový Kostol sv. Márie Magdalény dala postaviť v roku 1758 Klára Širmaiová/Szirmayová. Nachádza sa pri vstupe do mesta Lipany od Prešova v časti mesta nazývanej Petrovenec. 

V roku 1984 bol zrekonštruovaný exteriér aj interiér kostola nasledovne: kostol bol zvonka nanovo omietnutý, bol pristavený vchod, natretá plechová strecha, položená dlažba. Miestny rezbár Jozef Kuchár zreštauroval oltár sv. Márie Magdalény a veriaci postavili ambonu a pevný oltár obrátený k ľudu. Tieto práce boli urobené pod vedením Ing. arch. Mariána Sitarčíka z Prešova. V roku 1986 bola postavená moderná zvonica. 

Interiér kostola 

Hlavný oltár sv. Márie Magdalény predstavuje ambitový typ oltárnej architektúry vrcholného baroka s bohatou úponkovou výzdobou z roku 1758. Dominujúcim je reliéf Márie Magdalény z tirolskej školy, po jej stranách sú umiestnené plastiky sv. Michala a Rafaela, archanjela. V nadstavci je maľba Najsvätejšej Trojice a dve puttá. Bohostánok a predela sú bohato zdobené. Pod Bohostánkom je umiestnený erb rodiny Širmaiovcov. V interiéri sa nachádzajú dva obrazy - olej na plátne - jeden znázorňuje sv. Juraja a pochádza z 18. storočia, druhý znázorňuje sv. Jána Nepomuckého, pochádza z roku 1845 a jeho autorom je ľudový maliar Matej Babicza. V sakristii kostola je umiestnený pôvodný obraz Márie Magdalény, olej na pláne, pochádzajúci pravdepodobne z rovnakého obdobia ako samotný oltár.