Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Letná cyklosezóna v regióne Šariš

Dátum: 04.07.2017
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1195
Letná cyklosezóna v regióne Šariš

Cykloturisti sa môžu tešiť na nové trasy a cyklopodujatia  

Príroda v pohorí Čergov a Šarišskej vrchovine je lákadlom pre turistov a cyklistov. Pestrosť Dolného Šariša sa prejavuje aj v rôznorodosti cyklotrás, vedúcich z miest do vidieckych a horských oblastí. Aby si cyklisti mohli krásy regiónu ešte viac užiť a objavovať nové cyklotrasy, venuje sa Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Šariš mapovaniu situácie v oblasti cykloturistickej infraštruktúry a prepájaniu cykloklubov a záujmových organizácií cyklistov. Výsledkom mapovania situácie a spolupráce medzi OOCR a cykloorganizáciami bude štúdia systému cyklotrás, spojená s návrhmi pre tvorbu alebo rekonštrukciu cyklotrás v budúcom roku. Cieľom je podpora a rozvoj cestovného ruchu prostredníctvom vytvorenia siete cyklo- a cykloturistických trás, cyklociest a singletrackov. Prioritnou oblasťou záujmu sú cykloturistické trasy vedúce poľnými a lesnými cestami do pohorí obklopujúcich metropoly Dolného Šariša – mestá Prešov, Veľký Šariš, Sabinov a Lipany.      

Toto leto sa priaznivci cyklistiky môžu tešiť na nový cykloturistický okruh v pohorí Čergov, vedúci z obce Drienica po lesnej svažnici k chate Šport, cez Boguš a späť do obce Drienica. Cyklotrasa je príjemnejšou alternatívou oproti asfaltovej ceste na Lysú. Celková dĺžka je približne 10 km a odhadovaný čas prejazdu je 2,5 hod. Ako uviedol zástupca Občianskeho združenia Mikroregión Čergov, Marcel Feňuš, „trasa je vhodná pre stredne zdatných, rekreačných cyklistov, ale aj pre rodiny s deťmi“. Šomská cyklodrážka na Lysú, ako ju jej tvorcovia nazvali, vznikla vďaka práci dobrovoľníkov a finančnej podpore z projektu „Šariš ľuďom“ Komunitnej nadácie Veľký Šariš, v spolupráci s obcou Drienica, Mestskými lesmi Sabinov a Urbárskou spoločnosťou Drienica. Celá trasa je značená charakteristickým značením – drevené rázcestníky a smerovníky, vďaka čomu si ju cyklisti nemôžu nevšimnúť alebo spliesť s inou trasou. Príprava cykloturistickej trasy trvala 5 mesiacov a najnáročnejšou úlohou bolo podľa jej tvorcov vyčistenie od vyvrátených stromov a kameňov. Jedným z dôvodov, prečo by si ju cyklisti mali vybrať je priebežné striedanie náročnosti, ktoré udržiava cyklistu v kondícii a pozornosti. V súčasnosti je trasa v testovacej prevádzke, slávnostné otvorenie je naplánované v polovici júla. V pláne je aj menej náročný detský okruh, určený pre rodinné cyklotúry.

Z hľadiska koncepčného prístupu je nová cyklotrasa v Rekreačnej oblasti Drienica súčasťou dlhodobého zámeru odkláňania cyklistov prichádzajúcich od Sabinova z pomerne frekventovaných cestných komunikácií. K iniciatíve sa pripojila aj obec Drienica, ktorá novým značením vedie cyklistov po vedľajších komunikáciách, až do rekreačnej oblasti. Nová trasa pre cyklistov je značená zelenou cykloznačkou a je pokračovaním cyklotrasy Sabinov – Drienica. Ponúka možnosť pripojenia sa na Šomskú cyklodrážku na Lysú. Počas Dní obce Drienica, 8. júla, sa uskutoční slávnostné otvorenie formou cykloprechodu novovyznačenou trasou.  

            Prírastkom k existujúcim cyklotrasám, vybudovaným v okolí Prešova je singletracková trasa s názvom SkočkyKočky. Horskí cyklisti sa na ňu napoja pod Malkovskou hôrkou, prechádza mestskými lesmi a končí na Dúhovej ulici v Prešove. Na jej výstavbe sa podieľali dobrovoľníci občianskeho združenia SloMBA, pričom im mesto Prešov poskytlo priestor na realizáciu. Finančne vybudovanie trasy podporila Karpatská nadácia cez program Getrag. Práce na trase trvali rok a väčšinu času zabrali schvaľovacie procesy. Samotná výstavba bola záležitosťou približne dvoch mesiacov. Pre cyklistov je plne zjazdná, na východiskových bodoch sa nachádzajú mapy a smerovníky. V okolí možno nájsť aj ďalšie singletracky rôznej náročnosti. „Trasa má zaujímavý charakter, je to tzv. flowtrail, na ktorom sú aj väčšie skoky, teda si na svoje prídu aj skúsenejší jazdci“, tvrdí zástupca združenia SloMBA, Ján Tekeľ.

Okrem nových trás čakajú na cyklistov aj zaujímavé cyklopodujatia. Jedno z prvých bude už tento prázdninový víkend, 1.-2. júla, v obci Janov. Po roku od otvorenia Bike parku Janov, sa cyklisti opäť stretnú na „letnom pojazde“, ktorý pripravili High Riders team. Ide o športovo-rekreačnú akciu, ktorá nie je určená len cyklistom, ale aj priaznivcom iných športových aktivít, ktoré areál Bike parku ponúka (multifunkčné ihrisko, turistika). „Pri tejto príležitosti chceme spoločne stráviť tento víkend, oddýchnuť si a načerpať nové sily do ďalšieho roka, ktorý už nesie nejaký ten obraz budúceho napredovania v rozvoji cykloturistiky v Mikroregióne Čierna hora, no a samozrejme Bike parku Janov,“ uviedol Dominik Harčár (člen High Riders team). Vstup do areálu a na podujatie je zdarma, cyklisti zaplatia iba za vývoz k tratiam. Počas podujatia, aj po športovej aktivite sa môžu návštevníci občerstviť a večer si oddýchnuť pri príjemnej hudbe a spoločnej opekačke. K dvom vybudovaným tratiam pribudla aj tretia s názvom Family trail – rodinná trať, kde si môžu ľudia bezpečne vyskúšať, aké to je, sedieť na bicykli v teréne. Čoskoro by mali v Mikroregióne Čierna hora pribudnúť nové trate zamerané na terénnu cyklistiku s nižšou náročnosťou. Víziou do budúcnosti je „nekonečná“ sieť cykloturistických trás a singletrackov v regióne Šariš.

Druhý júlový víkend spestrí priaznivcom cyklistiky 3. ročník medzinárodného cyklomaratónu Tour de Prešov. Preteky odštartujú 8. júla o 16:00 na prešovskom velodróme. Tour slávnostne otvorí spoločná EKO jazda a bude pokračovať pretekmi bicyklov s pevným prevodom. V nedeľu, 9. júla o 10:30, vyrazia z Hlavnej ulice v Prešove pretekári v cestnej cyklistike. Sily si zmerajú na 112 km dlhom okruhu, v deviatich súťažných kategóriách. Trasa povedie cez Hanušovce nad Topľou, Giraltovce, Bardejov, Raslavice, Kapušany a späť do Prešova. Nadšencov cyklistiky poteší bohatý sprievodný program: kvalitná hudba, EXPO prezentácia svetových značiek, jazda obratnosti pre najmenších, kilometrový šprint v uliciach mesta a živé prenosy z Tour de France. Podujatie pripravili n. o. ARK a mesto Prešov.

 

Lenka Eliáš Čuchtová

Destinačná manažérka OOCR Región Šariš

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.