Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Oprava kostola

V rokoch 1851 – 55 prebehli rozsiahle opravné práce farského kostola sv. Martina. Vtedajší správca farnosti Jozef Gurkay nechal urobiť niektoré úpravy vo vnútri kostola. Oltár sv. kríža v kaplnke sv. Jána Nepomuckého (Dessewfyho), ktorý bol situovaný v smere okien kaplnky, bol umiestnený čelom k múru veže, tak ako to je aj dnes. Predtým však istý obyvateľ nechal z vlastných prostriedkov zaobstarať pre kostol Boží hrob, ktorý sa stal súčasťou oltára. Sochy však neboli vedľa kríža, no postavili ich tam naspäť. Epitafy, ktoré boli umiestnené na zemi, nechal primurovať k stene a zároveň boli odkryté hroby, v ktorých našli iba niekoľko roztrúsených kostí. Oltár sv. Jána Nepomuckého ako aj orgán nechal farebne vyzdobiť.

Možno tiež spomenúť, že v roku 1865 veriaci nechali opraviť drevenú sochu sv. Júdu Tadeáša. Aj napriek tomu, že bola vytesaná z tvrdého dreva, predsa aj tu došlo k porušeniu jej celistvosti. Po oprave bola postavená niekde vonku, keďže socha bola opatrená strieškou. Kedy a kto ju nechal zhotoviť, to sa nevie. 

V roku 1871 bola zreštaurovaná starobylá socha Panny Márie. Dielo pochádzalo z čias, kedy ešte patrónmi kostola boli šľachtici Tarcayovci. Na boku sochy bol totiž vtedy zobrazený erb tejto šľachtickej rodiny. Oprava stála 58 zlatých. Boli to dary veriacich. V roku 1873 bola obnovená z milodaru istých troch mešťanov. Za zmienku stojí, že táto socha predtým stála pred domom šľachtica a bývalého zemepána Františka Dessewfyho. 

Keď v Lipanoch v roku 1873 zúrila cholera a mnohí jej padli za obeť, mnohým sa však podarilo vyliečiť, lipianský farár nechal namaľovať obraz Božského Srdca na znak vďaky. Obraz posvätil košický biskup Ján Perger, ktorý 13. júna navštívil farnosť a udelil sviatosť birmopvania. A nakoniec možno dodať, že v roku 1886 nechal istý obyvateľ mesta so svojou manželkou z vlastných prostriedkov umiestniť v kostole sochu Nepoškvrneného počatia Panny Márie. Sochu uložili na oltár Ružencovej Panny Márie.