Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Náš učiteľ, náš učiteľ...

Dátum: 13.04.2018
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1633
Náš učiteľ, náš učiteľ...

Žite tak, akoby ste zajtra mali zomrieť,

vzdelávajte sa tak, akoby ste mali žiť naveky. 

(Gándhí)

 

Vzdelávanie je proces všestrannej humanizácie človeka, pretváranie a zdokonaľovanie všetkých jeho schopností. Nezastupiteľnú úlohu v tomto procese majú učitelia. Učitelia, ktorí nie sú len múdri, ale zároveň aj empatickí, komunikatívni a ľudskí, boli, sú a budú  stále pre svojich žiakov veľkou oporou a pomocníkmi pri hľadaní  správnej životnej cesty. 

Verím, že každý z nás aspoň raz vo svojom živote stretol takéhoto učiteľa a i po rokoch si spomína na Deň učiteľov, ktorý sa už neodmysliteľne viaže s 28. marcom, dňom narodenia J.A. Komenského.

Tohto roku si učitelia horno-toryského  regiónu svoj sviatok slávnostne pripomenuli na akadémii Náš učiteľ, náš učiteľ... v piatok 6. apríla v mestskej športovej hale za účasti primátora mesta Lipany Vladimíra Jánošíka a starostov okolitých obcí. Za úspechy dosiahnuté vo výchovno-vyučovacej i mimoškolskej činnosti a z príležitosti životných jubileí si ďakovné listy prebralo 37 učiteľov. Hudobným hosťom tohtoročného galaprogramu bol mladučký spevák Martin Harich. Takáto forma osláv Dňa učiteľov v našom regióne je zo strany zriaďovateľov škôl dôstojným poďakovaním učiteľom za ich prácu v škole i mimo nej.

Pedagógovia si plne uvedomujú, že ich hlavnou úlohou je pripraviť deti na budúcnosť. Budúcnosť je však neznáma a nič o nej nevieme. Vieme, čo budú deti v budúcnosti potrebovať? Isté je, že budú potrebovať písať, čítať a počítať. A vôbec nie je isté, či budú potrebovať napríklad vysokoškolský titul. Profesorov potrebujeme, ale rovnako potrebujeme aj remeselníkov a robotníkov. Predovšetkým však potrebujeme samostatných a kompetentných ľudí, ktorí poznajú svoje silné i slabé stránky. Ľudí, ktorí radi robia svoju prácu, pretože sa v nej našli a je pre nich tá pravá.

 Mária Kmecová, členka kultúrnej komisie

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.