Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Stretnutie vo farbách

Dátum: 20.12.2017
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 897
Stretnutie vo farbách

Farba je duchovným základom obrazu. Cez farby vnímame a obdivujeme oblohu, kvety, zvieratá, mestá..., sami seba. Bez farieb by bolo na svete smutno a fádne. Farebnosť obrazu je jedna z jeho najvýraznejších zložiek, pretože nesie v sebe viac či menej jasnú informáciu. Pravdivosť týchto slov potvrdila vernisáž výstavy Stretnutie vo farbách, ktorá sa uskutočnila v deň sv. Lucie, 13.decembra, v galérii nášho mesta.

Pätica skvelých ukrajinských maliarov ALLA TYMOSHENKO, VALENTYNA KOZYAR, IVAN KYRYLENKO, IHOR BADYAK a VOLODYMIR PETROVSKÝ nám vo svojich maľbách predstavujú súčasnú modernú výtvarnú ukrajinskú školu, ktorá skutočne hýri farbami. Lipany navštívili už aj v mesiaci júl 2017 na výtvarnom plenéri, ktorý bol venovaný Majstrovi Pavlovi z Levoče pri príležitosti 500.výročia jeho veľdiela gotiky hlavného oltára  v Bazilike sv. Jakuba v Levoči. Vernisáž navštívil aj pán ROMAN HERA z Múzea histórie a náboženstva z Ľvova.

Podľa autorov výstavu Stretnutie vo farbách charakterizuje realita v svetle myšlienok a citov, nemerateľná a nenútená hmla pri dotyku neviditeľného sveta, monumentálne a dekoratívne maľby...  Tri bodky. A práve za tými tromi bodkami sa skrýva mnoho zrakových vnemov a následne pocitov, ktoré dokáže umelec v nás, prijímateľoch výtvarného diela, vyčarovať svojimi farbami.

Podľa slov Ally Tymoshenko, aj keď sú Lipany neveľké mestečko a jeho galéria má iba niekoľko desiatok štvorcových metrov, na malom priestore ponúka obrazy veľkých umelcov s vysokou umeleckou hodnotou.   Výstava potrvá do konca januára 2018. Pozývame všetkých Vás, vážení Lipanci.

Mária Kmecová

členka kultúrnej komisie

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.