Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

O lipianskych remeslách

Dátum: 17.12.2015
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1759
O lipianskych remeslách

 

Remeslo má zlaté dno.Neodškriepiteľná pravdivosť tohto príslovia sa odráža  v slovách  útleho literárneho diela s názvom O lipianskych remeslách, ktorého autorom je Ján Turlík, Lipanec, verný svojmu mestu už viac ako osemdesiat rokov. Aj napriek svojmu úctyhodnému veku podujal sa napísať publikáciu s námetom remesiel, ktoré kedysi v meste Lipany prekvitali. Svoje vlastné spomienky hlavne z obdobia 30-tych rokov minulého storočia prepája s historickými faktami súvisiacimi s mestom od prvej písomnej zmienky z roku 1312. Je to už tretie literárne dielo tohto autora. Jeho hlavným poslaním je vzdať hold a poďakovanie poctivej práci jednoduchého remeselníka. Sám autor hovorí: „ Nech je moja výpoveď o remeslách i remeselníkoch môjho mesta vyjadrením poklony i úcty a trvalou pamiatkou na známych, tu menovaných, i neznámych majstrov, to­varišov a učňov remesiel uplynulej doby. A nech je aj výpoveďou našich remeselníkov pre nás súčasníkov i budúce pokolenia, že takí sme boli my, remeselníci z malého mesta - z Lipian.

            Slávnostné uvedenie knihy do života sa uskutočnilo v Mestskej galérii v Lipanoch v utorok 15.12.2015 za účasti primátora mesta V. Jánošíka, zástupkyne primátora V. Urdovej, obyvateľov mesta a rodinných príslušníkov Jána Turlíka.

Mária Kmecová, členka kultúrnej komisie


Fotogaléria


Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.