Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Potravinová banka Slovenska

Dátum: 27.05.2022
Autor: Martina Čekanová
Počet videní: 1432
Potravinová banka Slovenska

Potravinová banka Slovenska (PBS) je mimovládna nezisková organizácia, ktorá na Slovensku pôsobí už od roku 2005

 

Predstavujeme Potravinovú banku Slovenska a jej prezidenta

Potravinová banka Slovenska (PBS) je mimovládna nezisková organizácia, ktorá na Slovensku pôsobí už od roku 2005. Zakladateľom a prezidentom Potravinovej banky Slovenska je Mgr. Marko Urdzík, občan nášho mesta. Keďže v súčasnej dobe zvlášť sa hovorí o pomoci ľuďom v núdzi, požiadali sme ho, aby nám priblížil túto organizáciu a jej poslanie.

 

Ako by ste charakterizovali PBS?

Činnosť potravinovej banky spočíva v darovaní a rozdeľovaní a jej práca sa opiera o dobrovoľnú bezplatnú pomoc a darcovstvo. Potravinová banka Slovenska je riadnym členom Európskej federácie potravinových bánk (FEBA). Svojou prácou zároveň znižuje plytvanie potravinami na maloobchodnej a spotrebiteľskej úrovni. Teda má tri základné ciele: aby sa potravinami neplytvalo, aby sa darovali tým, čo to naozaj potrebujú, a aby sa vytvárala solidarita medzi ľuďmi. Naším poslaním nie je zháňať potraviny na riešenie pomoci sociálne odkázaným, ale poskytujeme tzv. službu, ak sú prebytočné potraviny u  obchodníkov, výrobcov a pestovateľov, aby sa nevyhadzovali, ale darovali, ak spĺňajú všetky predpisy Slovenskej republiky.

 

Kde sídli Potravinová banka Slovenska?

Sídlo má v Košiciach, má aj tri distribučné sklady na území Slovenska a v blízkej budúcnosti chce vybudovať sklady vo všetkých kritických regiónoch Slovenska.

Koľkým ľuďom sa takto ročne pomôže?

PBS spolupracuje skoro so 150 mimovládnymi a charitatívnymi organizáciami, ktorých hlavným poslaním je pomáhať ľuďom v materiálnej núdzi. Koľkým vieme pomôcť? Je to rôznorodé. Záleží od konkrétnej situácie, množstva a druhu sortimentu. Riešime to veľmi operatívne. Ale každý rok takto pomôžeme na Slovensku približne viac ako 130 000 ľuďom v núdzi. Pre zaujímavosť, za rok sa z darovaných potravín môže pripraviť 10 300 000 porcií jedla. S každým darcom máme spísanú konkrétnu zmluvu, aby bola presná evidencia.

 

Vaša činnosť v podstatnej miere závisí aj od spolupráce s dobrovoľníkmi. Ako to funguje?

Bez dobrovoľníckej pomoci by sme len veľmi ťažko mohli realizovať našu činnosť. Pomáhajú nám pri nakladaní a distribúcii potravín a iného tovaru. Keďže výdajné strediská máme po celom Slovensku, teda tam, kde je darca alebo je potrebná rýchla dostupnosť tovaru, aby sme čo najefektívnejšie vedeli získať a následne obslúžiť obdarovaných. Takže spolupracujeme s dobrovoľníkmi po celom Slovensku.

 

Vy osobne ako prezident PBS sa angažujete aj v činnosti rôznych inštitúcií a stretávate sa s významnými osobnosťami.

Áno, som napríklad členom Komisie na riešenie chudoby pri Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR a zároveň členom subkomisie DG Agro pri Európskej komisii v Bruseli, ako aj mnohých iných. Aktivity Potravinovej banky Slovenska som prezentoval aj na kongrese južnej pologule v USA  v Chicagu, Sant Antoniu v Texase a v Mexiku.

A z pozície prezidenta potravinovej banky mi vyplývajú mnohé povinnosti, ktoré prinášajú rôzne stretnutia s významnými ľuďmi, politikmi. Pre mňa nezabudnuteľným stretnutím bolo  osobitné prijatie vo Vatikáne u Svätého Otca Františka, ktorý sa veľmi živo zaujímal o činnosť našej organizácie. Viackrát som sa zúčastnil aj rokovaní, ktoré iniciovala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorej tematika pomoci núdznym je veľmi blízka.

 

Ako reaguje PBS na súčasnú situáciu v Európe, konkrétne na Ukrajine?

Po náhlej eskalácii udalostí a ruskom útoku na Ukrajinu zvolala Európska federácia potravinových bánk 28. februára 2022 krízové stretnutie so všetkými prezidentmi svojich členov v 29 európskych krajinách a zástupcom The Global FoodBanking Network z USA. Stretnutia som sa za Potravinovú banku Slovenska zúčastnil aj ja. Aj 31. marca sme sa k tejto situácii stretli u prezidentky SR so zástupcami obchodným reťazcov a hľadali sme spôsob, ako by sa konkrétne zvýšila pomoc pre Slovensko, ale aj pre Ukrajinu.

Potravinová banka Slovenska pomáha od prvých dní po začiatku vojny organizáciám a zariadeniam, ktoré sa starajú o utečencov na Slovensku. Zatiaľ sme vydali viac ako 130 ton potravín nad rámec našich bežných aktivít a požiadavky sa každý deň zvyšujú.

 

Primátor mesta a poslanci mestského zastupiteľstva vyjadrujú úprimné poďakovanie PBS za pomoc pri organizovaní humanitárnej pomoci. Zvlášť naše poďakovanie patrí prezidentovi PBS za jeho prínos, entuziazmus a osobný vklad do činnosti Potravinovej banky Slovenska.

                                                                                   Viera Urdová

Marko_UrdzikStretnutie_Marka_Urdzíka_prezidentkou_SR

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.