Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Eniki beniki . . .

Dátum: 04.04.2019
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 686
Eniki beniki . . .

Eniky beniky kliky bé, áber fáber dominé, elce pelce do pekelce a z pekelce dom, musíš z kola von...  Jedna zo známych detských vyčítaniek ktorou  sa začínali takmer všetky detské hry na lúke, či pred domom. Aj v tomto duchu sa niesol 50. ročník okresnej prehliadky detských folklórnych súborov. O tom, že bol zaujímavý svedčili aj jednotlivé programové scénografie.  Deti vo folklórnych pásmach: A jak še budzeme bavic?, Špivanki spod Havranki, Na hodi po vinčovaňu, Jak sme platno sušiľi a ešči še i zahrali, Chodzene s betlehemom, Pantlički sňala a čepec prijala, Baveňe še na luke, Ked ja huski pasla a Rozkazovačky sprítomnili detské hry, ľudové zvyky, tradície i každodenné výjavy zo života deti na dedine v minulom storočí. Počas podujatia sme videli deti spievať, hrať sa a tešiť sa  z každej milej chvíle tohto sviatočného dňa. Prezentácia činnosti, snaha naučiť sa niečo nové, inšpirovať sa a fandiť si navzájom bola ocenená aj odbornou porotou a tak výsledky Kreácii detského folklóru sú následne:

Zlaté pásmo a postup  na krajskú súťažnú prehliadku

DFS HVIEZDIČKA,  ZŠ Hviezdoslavova 1, Lipany

Zlaté pásmo a návrh na postup na krajskú súťažnú prehliadku    

DFS BRIEZKA, ZŠ s MŠ Brezovica   

Zlaté pásmo

DFS JAZIERKO, ZŠ s MŠ Rožkovany

DFS SLNIEČKO, MŠ kpt. Nálepku, Lipany

DFS JABLUČKO, CVČ pri ZŠ s MŠ Pečovská N. Ves

DFS SABINÍK, MsKS Sabinov

Strieborné pásmo

DFS LIPKA, ZŠ Komenského 113 Lipany                                                  

DFS DUBOVIČANČEK,  ZŠ  Dubovica

Bronzové pásmo

DFS HAVRANČATA,  OZ  Ľutina                                          

Predstavivosť, tvorivé a organizačné schopnosti detí sa najviac vyvíjajú pri spoločných kolektívnych hrách. Tento ročník potvrdil, že v našom regióne sa venuje dostatočná pozornosť rozvoju a podpore súborov, zvyšuje sa ich umelecká úroveň a detí sa vedú správnym smerom k poznávaniu tradičnej ľudovej kultúry. Veď v Lipanoch sa stretlo 9 detských súborov a takmer 300 chlapcov a dievčat z hornošarišského regiónu. Dúfame, že sa u nás cítili ako doma.

Iveta Hrabčáková

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.