Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Krásy Horehronia

Dátum: 28.08.2017
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 798
Krásy Horehronia

Horehronie – jeden z najkrajších kútov našej vlasti sa stal 9. augusta cieľom výletu členov Senior klubu v Lipanoch. Našou prvou zástavkou bola návšteva známeho pútnického miesta Staré hory. Naše kroky viedli ku Kostolu Navštívenia  Panny Márie, kde sme sa zúčastnili na svätej omši, ktorá bola venovaná lipiansky pútnikom. Interiér  kostola je  obdivuhodný - krásne maľby, výnimočné rezbárske skvosty. Predtým sme sa zastavili na vršku, ktorý je vzdialený od obce asi 500 m, aby sme vzdali úctu k soche Panny Márie.

Potom sme sa presunuli  do Banskej Bystrici. Tá nás privítala vo svojej plnej kráse. Nádherné  centrum s pamätníkom SNP,  striekajúce fontány a mesto, ktoré žije.  Zachovalé historické budovy priam lákajú turistov. Aj my sme sa tu zastavili na malé občerstvenie.

Ďalšou našou zástavkou bola Špania dolina. Oblasť, známa  dlhou tradíciou baníctva. Aj dnes môžeme vidieť  stopy, ktoré sú odkazom minulosti. Nachádzajú sa tu ešte štôlne. Mali sme možnosť  nahliadnuť do ústia niektorých z nich. Pri pohľade na tieto miesta mali sme príjemné pocity. Náš výlet  sa vydaril, videli sme kraj, ktorý bol v minulosti ťažko skúšaný, bohatý na majestátne horstvá a tradície.  

Anna  Hétharšiová, predsedníčka  Senior klubu

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.