Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Úspech na 30. ročníku Literárnej Senice Ladislava Novomeského

Dátum: 30.01.2017
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1354
Úspech na 30. ročníku Literárnej Senice Ladislava Novomeského

alebo

ako Šarišanka Natália zvíťazila na Záhorí

Natália Skladaná, žiačka 3. ročníka Gymnázia v Lipanoch, pochádza z Oľšova. Na jubilejnom 30. ročníku Literárnej Senice Ladislava Novomeského získala  v II. kategórii tejto celoslovenskej súťaže 1. miesto za prózu a 2. miesto za poéziu.

Natália s venuje vlastnej literárnej tvorbe už niekoľko rokov. Zúčastňuje sa rôznych literárnych súťaží, dosahuje úspechy aj v prednese v slovenskom a ruskom jazyku. zatiaľ najvýznamnejšie ocenenie dosiahla koncom minulého roku v Senici.

Porotu, ktorá hodnotila literárne práce, tvorili renomované osobnosti literárneho života na Slovensku. Jej tvorbu charakterizovala poetka Dana Podracká takto: „Poézia Natálie Skladanej je koncízna a vyzretá. Ani jedno slovo v básni nie je nazvyš. Je to takmer gnómická poézia, poézia minimalizmu. Jej básne sú malými výzvami nielen k svojim vrstovníkom, ale aj k múdrym, nevedomým či prekliatym, akoby vytvárala protiváhu ich pohybu, ozvenu ich tichého pochodu priestorom vnútri jazyka. Táto autorka má veľkú perspektívu...“

Talentovanú mladú autorku podporujú aj jej učitelia: „Na základnej škole mi neskutočne pomohla pani učiteľka Anna Tkáčová. Teraz na gymnáziu ma neustále podporuje pani učiteľka Viera Kruľáková. Obom im pekne ďakujem“, nezabúda na vďačnosť Natália.

o tom, že Natália Skladaná je vo svojom mladom veku aj ľudsky zrelá, hovorí ak krédo, ktoré jej pomáha: „Ak sa rozhodneš byť smutný, nikto na svete ťa nemôže urobiť šťastným. Ale ak presvedčíš svoju myseľ, aby bola šťastná, nikto a nič na svete ti to šťastie nedokáže vziať.“ (Paramhansa Yogananda). Možno aj preto sa takmer neustále usmieva.

Natália, ktorá spolu so svojou pani učiteľkou Kruľákovou si bola prevziať ceny v Senici 1. – 2. decembra, si na túto pre ňu tak významnú udalosť spomína aj takto: „Do Senice som prišla z najvzdialenejšieho miesta zo všetkých súťažiacich, z 355 kilometrov vzdialeného Oľšova. Najrýchlejšie je to vzdialenosť zvládnuteľná za necelých 5 hodín. No na spiatočnej ceste sme zažili dobrodružstvo. Po kolapse vlakovej dopravy po nehode na trati na Liptove sme cestovali zo Senice do Lipian 12 hodín. A vraj Slovensko je pekná malá krajinaJ.“

Viera Urdová, Gymnázium Lipany         

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.