Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Posolstvo adventného venca...

Dátum: 30.11.2015
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1679
Posolstvo adventného venca...

Nastal ten očakávaný čas, kedy sa vianočná atmosféra vkráda do našich ulíc, domovov do každodenného života. Je to adventné obdobie, jeho symbolom je adventný veniec.

Prvý takýto veniec uvil z halúzok ihličnatého stromu v roku 1838 duchovný Johan H. Wichlern z Hamburgu. V túžbe postarať sa o chudobné a opustené deti zriadil útulok, v ktorom sa deti priúčali remeslu a žili svoj každodenný život. Ich neustále otázky koľko ešte dní zostáva do Vianoc, ho primäli k myšlienke vyrobiť drevený veniec s 19 tenšími sviečkami, ktoré predstavovali všedné dni a 4 hrubšími, ktoré symbolizovali 4 adventné nedele. Zavesil ho na dvere útulku a pripojil pokladničku na milodary pre opustené deti. Každý deň až do Štedrého večera jednu zapálil. Vďaka milodarom a tvrdej práci svoj sen zrealizoval a deti našli nielen citlivého kňaza ale i láskavého človeka. 

Podobne ako tie opustené deti, aj my dnes očakávame príchod maličkého Ježiška – svetla a nádeje nášho života.

Svetlo adventného venca nám žiari v temnotách a my veríme, že všetko, čo sa pokazilo v nás, v našich vzťahoch, že sa znova zacelí a zahojí. Spojí sa v adventnom kruhu, ktorý nemá začiatok, ani koniec. Dáva nám príležitosť zamyslieť sa nad vlastnou cestou, prijať pokánie a pri každej zapálenej sviečke venovať svojim blízkym i priateľom viac lásky, viac porozumenia. Tieto myšlienky sú podstatou i príčinou, alfou a omegou myšlienky, ktorá sa zrodila spontánne a zavŕšila prípravu adventného venca pred Chrám svätého Martina. Nech  sa tak plamienok lásky, ktorú zapálime od 1. sviečky na adventnom venci dostane ďalej do škôl, do firiem, do obchodov, do našich ulíc – všade medzi nás. Len tak budeme šťastní a spokojní. Využívame príležitosť a  touto cestou vyjadrujeme úprimne poďakovanie Ing. Mariánovi Bujňákovi - Kovstav s. r. o. Lipany, pani Ľudke Kandráčovej - Kvetinárstvu L + P so svojimi spolupracovníkmi, Patrícii Chovancovej z výtvarného odboru ZUŠ Lipany a Ivici Molnárovej, ktorí svojim ľudským rozmerom, pozitívnym postojom a dobrovoľnou prácou pomohli túto myšlienku zrealizovať. Duchovné požehnanie adventného venca spečatilo jeho význam pre celú rodinu, pre naše  spoločenstvo.  Už len skromne dúfame, že sa vám bude páčiť a svojou krásou zapadne do koloritu nášho cirkevného i mestského života. Nech sa z neho tešia malí aj veľkí, veď v nedeľu 28. novembra sme zapálili 1. adventnú sviečku.

Iveta Hrabčáková

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.