Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Špitály

Prvý listinou doložený špitál, nechal postaviť prvý vlastník Lipian z rodiny Desseffyovcov Ján, a to niekedy okolo roku 1567. Vo svojom testamente zanechal svoje želanie „... aby tí čo zdedia jeho majetok ročne zaodiali 13 žobrákov...“. Tiež sa spomína v roku 1600. O organizácii a fungovaní špitálu sa viac možno dozvedieť až z údajov z 1. polovice 18. storočia.

V roku 1733 sa spomína špitálny kostolík na konci mesta, ktorý však bol už niekoľko rokov spustnutý. V roku 1775 sa už spomínajú dva špitály. Jeden založil Štefan Szirmay pre 7 chorých. Ročný výdavok bol 14 zlatých. K nemu bola pripočítaná náboženská fundácia v sume 2000 zlatých, ktoré boli u Tomáša Szirmaya. Druhý špitál „Dessewffyanum“ bol starobylý, určený pre štyri osoby bez fundácie. Poberal príjmy so základiny Štefana Dessewffyho vo výške 830 zlatých.

V špitáloch sa viac-menej starali o žobrákov. Špitál Szirmiánum vydržiaval siedmich chudobných. Každý z nich z fundácie Štefana Szirmaya ročne prijal asi 14 zlatých. Z toho 11 zlatých stála ročne strava a oblečenie 3 zlaté.

Druhý, starší špitál Dessewffyanum vydržiaval 4 chudobných. Na každého z nich sa ročne vynaložilo za stravu 10 zlatých a 3 zlaté na ošatenie. Lekárska starostlivosť a lieky sa k fundačným výdavkom nepočítali.

Špitály mali na starosti dvaja kurátori, ktorých od roku 1775 zvolili zo zainteresovania samého biskupa Esterházyho. Zároveň im uložil za povinnosť písať každoročné relácie a posielať ich do Egru. 

Z vizitácie v roku 1813 sa možno ešte o špitáloch dozvedieť aj tieto fakty. Dessewffyanum žije z fundácie v sume 800 zlatých so 6 % úrokom. Szirmiaum má fundáciu v hodnote 2000 zlatých so 6 % úrokom. Starostlivosť o tieto špitály mal lipiansky farár, ktorý zároveň z úrokov alebo iných príjmov nadeľoval chudobným v špitáli podľa potreby.

Kde tieto špitály stáli? Pri požiari v roku 1816 sa spomína špitál predni pri ceste do Krivian. Viac však prináša zmienka z roku 1872. Vtedy totiž sa stavala železnica a spoločnosť, ktorá financovala túto stavbu, odkúpila cirkevný majetok pri Toryse, na ktorom kedysi stála kaplnka. V roku 1813 pri veľkej povodni bola však úplne zničená. Z toho teda vyplýva, že v spomenutých písomnostiach sa spomína špitál aj s kaplnkou (kostolíkom?). Ide teda o starobylý špitál, ktorý sa nazýval Dessewffyanum. Kde stál však druhý nazývaný Szirmianum, ktorý nechal postaviť Štefan Szirmay, to zatiaľ ťažko určiť.