Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Alexander Miko

Náš zápis by nebol úplný bez ďalšej lipianskej osobnosti - Alexandra Mika (*29. 12. 1921, †20. 2. 2003), archivára - amatéra, "chodiacej" lipianskej kroniky. Kým žil, zo skromnosti jemu vlastnej odmietal poskytnúť údaje pre kronikársky medailón, preto týmto medailónom ukončíme náš zápis.

Osobnosť Alexandra Mika sugestívne priblížil p. Vladimír Plavčan v nekrológu pri jeho úmrtí, z ktorého si kronikár dovolí zacitovať: "… Bol požehnaním pre svoje okolie, pre svojich spolupracovníkov, susedov, blížnych. Vždy úprimný, láskavý, ochotný počúvať iných, pomôcť radou alebo dobrým slovom. S jeho menom sú spojené mnohé iniciatívy či aktivity, ktoré posúvali kvalitu života v meste dopredu: zakladateľ a duša zväzu záhradkárov a ovocinárov, iniciátor výstavby sušiarne ovocia, organizátor obohacujúcich výstav ovocia a zeleniny alebo nezabudnuteľných zájazdov na Flóru Olomouc.

Druhou jeho veľkou záľubou bola história, najmä história rodných Lipian. Nielenže ju dobre poznal, ale ju aj neustále študoval, porovnával a objavoval. Vďaka nemu je dnešný mestský i farský archív obohatený o mnohé dokumenty, fotografie a záznamy, ktoré nám i budúcim generáciám budú prezentovať minulosť i prítomnosť."

 

Rudolf Bucko