Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pohľad do histórie turistiky v Lipanoch

Dátum: 10.02.2017
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1523
Pohľad do histórie turistiky v Lipanoch

V predposledný deň minulého roku sa zišli členovia Klubu slovenských turistov Mladosť Odeva Lipany a  pozvaní hostia na výročnej členskej schôdzi v mestskej galérii. Súčasťou programu bolo aj slávnostné uvedenie publikácie pod názvom Pohľad do histórie turistiky v Lipanoch. Jej krstným otcom sa stal Ing. Juraj Fiľakovský, ktorý je predsedom regionálnej rady KST v Prešove. Autormi publikácie sú PaedDr. Jozef Sobota a Ing. Bernard Majtner ml..

A čo všetko možno v nej nájsť? Odpoveď sme našli u jedného z jej autorov PaedDr. Jozefa Sobotu.  „Štruktúra i obsah knihy sa postupne menili, ale vo vydaní  možno nájsť: začiatky turistiky, jej mapovanie po 2. svetovej vojne až do roku 1989,  taktiež zahraničné expedície, obľúbené destinácie, zmienky o vrchu Minčol a tradičných behoch do vrchu. Čitateľ tu naďabí aj na kapitoly o cykloturistike a zimnej turistike. Samozrejme, tu nesmú chýbať informácie o nestorovi lipianskej turistiky Ing. Jánovi Turlíkovi. Sú tam zahrnuté správy o turistických plesoch a propagácie akcií a popis podujatí  súčasného kalendára,“ uviedol. Ako sme sa ďalej dozvedeli, publikácia približuje čitateľom  štatistiky tradičných akcií, bedeker prechodov Nízkymi Tatrami a pochodu do Czenstochowej. Zmieňuje sa aj o  zahraničných pobytoch a je toho ešte oveľa viac, čím by mala zaujať. „Samozrejme, z môjho uhla pohľadu sú to najmä aktivity lipianskych gymnazistov v turistike, ktoré by mohli upútať. Veríme však, že každý čitateľ si tam nájde to svoje,“ dopĺňa Jozef Sobota, ktorý na miestnom gymnáziu vyučuje aj regionálnu výchovu. 

Kniha je primárne určená najmä pre turistických členov KST Mladosť ODEVA Lipany, ale môže poslúžiť aj ako inšpirácia pre študentov v turistických krúžkoch na Gymnáziu v Lipanoch a na základných školách. Vrelo ju však možno odporučiť širokej športovej verejnosti nielen v regióne hornej Torysy. Aj táto publikácia má ambíciu prispieť k ešte výraznejšej propagácii turistiky najmä medzi nastupujúcou generáciou a zároveň čitateľom otvára dvere do sveta počiatkov turistiky v Lipanoch.

Pavol Kall (výber z článku)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.