Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Medzinárodné ocenenie z Moskvy pre ruštinárov Gymnázia v Lipanoch

Dátum: 08.09.2016
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1023
Medzinárodné ocenenie z Moskvy pre  ruštinárov  Gymnázia v Lipanoch

            Do medzinárodného VIII. etnokultúrneho divadelného festivalu v Moskve Takí rôzni a takí podobní sa Gymnázium v Lipanoch zapojilo ešte v máji on-line videonahrávkou scénok ľudových zimných zvykov a obradov v ruskom a slovenskom jazyku. Festivalu sa každoročne zúčastňujú tvorivé divadelné kolektívy škôl z celého Ruska a iných krajín. Cieľom festivalu je formovanie tolerantnosti k národnej kultúre rôznych krajín a prezentácia svojej kultúry a tradícií, čo napomáha medzikultúrnej komunikácii netradičnou teatralizovanou formou.

Zúčastniť sa tohto festivalu gymnazistov z Lipian pozvala jeho zakladateľka a dlhoročná organizátorka pani Jelena Najdenová z Inštitútu otvoreného vzdelávania v Moskve, ktorá s obsahom a cieľmi festivalu oboznámila účastníkov Medzinárodnej slovanskej stáže učiteľov v máji tohto roku. Kultúrno–vzdelávací program stáže bol zameraný na výmenu skúseností a rozvoj partnerských vzťahov medzi jej organizátormi a účastníkmi  z 13 slovanských krajín.  Za Slovensko bola pozvaná do Moskvy aj učiteľka Gymnázia v Lipanoch PhDr. Vlasta Kučinová.

Odbor vzdelávania mesta Moskvy a Moskovský inštitút otvoreného vzdelávania vyhlásil výsledky 12. júna 2016  a  ocenil diplomom III. stupňa tvorivý kolektív žiakov gymnázia - ruštinárov pod vedením Vlasty Kučinovej za inscenáciu ľudových zvykov Zimné obrady u Rusov a Slovákov v kategórii  Abeceda medzikultúrnej komunikácie. Videoukážka bola umiestnená vo videokatalógu festivalu, kde sa s ňou môžu oboznámiť všetci účastníci festivalu z Ruskej  federácie i zo zahraničia, a tak spoznať naše regionálne zvyky, jazyk a  tradície, ktoré žiaci gymnázia odprezentovali v slovenskom  i ruskom jazyku.

Viera Urdová, Gymnázium, Komenského 13, Lipany

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.