Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Páračky peria

Dátum: 22.03.2016
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1298
Páračky peria
Určite neveríte, ale naozaj – bez veľkého bubnovania sme si pripomenuli starodávne tradície, ktoré boli každodennou súčasťou dedinského života počas dlhých zimných večerov. 
Na neďalekom gazdovskom dvore cez leto vyrástol kŕdeľ bielych husí i kačíc. Peria bolo dosť - len čo s ním, žalovala sa starostlivá gazdinka. Času je málo a poradiť si tiež nevedela. Spomínaný dvor je častým cieľom našich seniorských výletov a tak ponúknutá pomoc bola namieste. Starý vidiecky zvyk páračky peria sme oprášili celkom úspešne. Tí mladší síce ihneď zutekali, no šikovné ruky pani Marta, Emky, Irenky i pani Zuzky popárali perie do posledného pierka. Fašiangové páračky našich starých mám dostali skutočnú podobu s milými spomienkami na minulosť Lipian. Ja som sa tiež pripojila. Bolo to  zábavné, nestresujúce a hlavne  myseľ si oddýchla pri nenáročnej fyzickej práci. Uvedomila som si však, že napárať perie do poriadnej podušky, vôbec nie je jednoduchá záležitosť. Ešte dobre, že obchod ponúka bohatý výber moderných antialergických výrobkov a prikrývok.
Iveta Hrabčáková

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.