Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Urob svet krajším

Dátum: 27.04.2015
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1308
Urob svet krajším

Aj planéta Zem má svoj sviatok, ktorý každoročne slávi 22. apríla. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok. Ľudí upozorňuje na dopady ničenia životného prostredia.

V 10. ročníku projektu Enviro Lipany 2015 -  Deň Zeme, ktorý realizuje ZŠ Komenského 113, sme formovali ekopostoje a rozvíjali environmentálne poznatky žiakov  druhého stupňa základných škôl a OGY mesta Lipany. Projekt bol podporený Komunitnou nadáciou Modrá Torysa.

V tento deň sa spájali ruky žiakov v úsilí o krajší svet. V centre mesta Lipany monitorolovalo 5 ekohliadok aktuálne hodnoty životného prostredia (prírodná, pracovná, sociálna zložka.) Zistili sme napr., že počas 30 minút prešlo cez kruhový objazd 474 aut, do polikliniky v tom istom čase vošlo 119 ľudí a vyšlo 130, obvod najväčšieho stromu v parku pri pódiu je 297 cm, teplota vody v rieke bola 9 stupňov. Potom si ekohliadky porovnali vedomosti  v ekokvíze o separácií odpadov, o kolobehu vody v prírode, o potravovom reťazci. Vytvárali ekoplagáty s výzvami: CELÝ SVET JE V NAŠICH RUKÁCH; UROB SVET KRAJŠÍM; S TÝMITO RUKAMI POMÁHAJME NAŠEJ ZEMI.

V priestoroch ZŠ Komenského 113 prebiehala videoprojekcia globálnych problémov životného prostredia. Žiaci vytvárali kreatívne kvetináče z odpadového materiálu, do ktorých sadili kvety. Svoje postoje prezentovali aj vo vytvorených posteroch o Zemi, do tvorby ktorých sa s nadšením zapojili všetci žiaci i učitelia. Zrealizovali sme zber papiera, vysadili sme nové okrasné dreviny v areáli školy.

Veríme, že aj takýmito aktivitami môžeme prispieť aj my k tomu, aby bol svet krajší.

 

                                                                                              Ľudmila Pčolková, ZŠ Komenského 113, koordinátorka projektu 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.