Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

O hasičstve úsmevne i vážne

Dátum: 19.09.2017
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 685
O hasičstve úsmevne i vážne

Humor je korenie do ľudského života. Nemôže vám ho nikto vziať, ale ani vnútiť. No žiadny deň, keď sa zo srdca usmejeme, nie je stratený.

V takomto duchu sa niesla piatková vernisáž výstavy O HASIČSTVE ÚSMEVNE I VÁŽNE v rámci Dní mesta Lipany 2017 autorov Jána Gärtnera z Bytče a nášho domáceho umelca  Sergiusa Laboreckého. Dvaja priatelia z dvoch opačných kútov Slovenska, dobrovoľní hasiči, ktorých spája rovnaká vášeň. Práve táto ich výstava v lipianskej galérii, výstava kresleného humoru, poštových známok, hasičských kuriozít - autíčok, nášiviek a historických prílb, z ich súkromných zbierok potvrdzuje, že i hasiči môžu mať a majú zaujímavé a hodnotné koníčky.

Aj keď sa pán Laborecký už dlhé roky venuje kreslenému humoru, tvrdí, že humor je vážna vec, a pritom vás všetky jeho obrázky určite rozosmejú. Ďalej sme sa na vernisáži dozvedeli, že i humor má svojho patróna a je ním svätý Tomáš Morus (Mor) – stredoveký mučeník, ktorý bol odsúdený na smrť sťatím. Pred jeho výstupom na popravisko panovala pochmúrna smútočná nálada a práve vtedy Tomáš Morus povedal smrteľne vážnemu dôstojníkovi, ktorý dozeral na popravu: „Prosím vás, pán poručík, pomôžte mi vystúpiť hore, naspäť si už poradím sám.“

Výstava potrvá do 14. októbra 2017 a pozývame hlavne žiakov a študentov všetkých škôl z mesta i okolia.

Mária Kmecová, členka kultúrnej komisie

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.