Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V jeden dlhý novembrový podvečer...

Dátum: 30.11.2015
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1078
V jeden dlhý novembrový podvečer...

...sa v mestskej galérii zišla neveľká skupinka žien, aby si vlastnoručne vyrobili vence, ozdobili medovníčky, porozprávali sa a cítili sa fajn. Podľa svojich záujmov sa rozdelili do dvoch pracovných skupiniek. Tá prvá sa so zanietením pustila do vitia adventných vencov a ikebán.  Išlo im to šikovne. Svieža a voňavá  čečina sa vychytala hneď a bola by sa zišla aj šikovná mužská ruka, ktorá by čečinu doplnila.  Veď každá zo zúčastnených žien  si chcela uviť svoj veniec alebo naaranžovať malú ikebanu.  Pod profesionálnym vedením skúsenej kvetinárky Helenky Angelovičovej  sme vence ozdobili suchými plodmi, šípkami, šiškami, sušeným ovocím, škoricou, medovníkmi,  sviečkami i červenými stuhami a tešili sme sa z ich krásy.

Skôr ako sa druhá skupina pustila do samotného zdobenia, učiteľka Janka Baňasová  poradila ako správne vypracovať medovníkové cesto a vymiešať dobrú bielkovú polevu. Nepiekli sme,  no pripravené medovníčky rôznych tvarov vyzerali a voňali úžasne.  Pomocou zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou si ženy vyskúšali základné čiary i vlnky. Potom už pod usilovnými rukami vznikali zdobené rybičky, hviezdy, stromčeky i zvončeky. Vycifrované dostali krásne čaro a stali sa odmenou za vynaložené úsilie i inšpiráciou do domácej kuchyne s receptárom. V mene všetkých, ktorí prijali pozvanie chcem poďakovať obidvom lektorkám za prejavenú ochotu, krásny  prístup i dobrý pocit z príjemne stráveného večera.

Iveta Hrabčáková 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.