Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Arco Orchestra pri ZUŠ v Lipanoch

Dátum: 29.05.2017
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1598
Arco Orchestra pri ZUŠ v Lipanoch

Sláčikový orchester, ktorý vedie p.uč. Ľudmila Mačeková, pôsobí už osem rokov, ale pod názvom Arco Orchestra len od decembra 2016. V tomto roku sa začal orchester viac venovať súťažiam a súťažným prehliadkam a festivalom. Vo februári získal orchester druhé miesto a osobitnú cenu prezidenta Národnej umeleckej asociácie Ukrajiny za osobitý prejav na Medzinárodnom festivale Stankovych fest, ktorý sa konal v meste Svaľava na Ukrajine pod záštitou svojho slávneho rodáka, hudobného skladateľa Eugena Stankovycha.

Len týždeň po svojom návrate orchester vystúpil na plese, ktorý usporiadala ZUŠ v Lipanoch. Ďalším úspešným vystúpením sa Arco orchestra prezentovali na otváracom koncerte LHJ v mestskej galérii. V máji orchester vycestoval do Maďarska, kde sa zúčastnil súťažnej prehliadky na festivale Vitaj, jar v meste Fehérgyarmat. Získal zlaté ocenenie a osobitnú cenu za vysoko umelecký výkon.

Vrcholom prvého polroka 2017 bolo vystúpenie na Benefičnom koncerte pre Alexandru, kde sa orchester predstavil na spoločnom pódiu so svojimi staršími, profesionálnymi kolegami, ako napríklad Martin ,,Huso“ Husovský z Komajoty, Peter Ondria alias Louis Armstrong, Svetlana Janišová so svojimi šansónmi a Tanečný orchester TOP Big band Prešov. Diváci ich výkon ocenili nielen búrlivým potleskom, ale po vystúpení zazneli aj slová chvály a priznanie, že sa v nejednom oku zaleskla aj slzička. Orchester ešte absolvuje svoj samostatný koncert v rámci festivalu v Moldave nad Bodvou, ktorý sa bude konať 9. júna. Už tradične vás koncom júna pozývame aj na promenádne koncerty v Lipanoch.

Ocenením práce celého orchestra, ale aj vedúcej p. učiteľky Ľudmily Mačekovej, bolo pozvanie dvoch členiek Sophie Mišenčíkovej a Moniky Tremkovej na turné do Mexika s Popradským sláčikovým orchestrom na prelome apríla a mája. Už vyššie spomínaných súťažných festivalov na Ukrajine a v Maďarsku sa niektorí členovia orchestra zúčastnili aj ako sólisti. Boli to Sophia Mišenčíková, Júlia Kocurková, Monika Tremková,  Anetka Borsúková,  Lenka Andraščíková a Natálka Huňadyová. Doviezli si domov mnoho ocenení, napr. na Ukrajine si Sophia vybojovala v ťažkej konkurencií tretie miesto, v Maďarsku si vybojovala zlato. Ďalšie ocenenia v Maďarsku: Monika zlato, Lenka striebro a Natálka striebro. Všetkých súťažiacich na klavíri sprevádzala p. učiteľka Gabriela Mihalik. Okrem Natálky Huňadyovej, ktorú pripravoval p. učiteľ Anton Lazorík, boli všetky sólistky z triedy p. učiteľky Mačekovej.  Aj keď to bol náročný polrok, už teraz sa všetci tešia na nové zážitky s Arco Orchestrom po prázdninách v novom školskom roku.      

Ľubo Cvanciger, ZUŠ Lipany

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.