Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Jubilejná výstava

Dátum: 22.10.2019
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 549
Jubilejná výstava

Najužitočnejšie zo všetkých umení je umenie byť užitočným.

Akosi symbolicky práve v mesiaci úcty k starším, konkrétne  7. októbra,  v priestoroch  vynovenej  lipianskej galérie sa konala  vernisáži výstavy obrazov s názvom Jubilejná výstava. Už samotný názov napovedá, že táto výstava sa koná pri príležitosti  životného jubilea autorky, ktorou je bývalá architektka Eva Lorenzová z Košíc. Aktívne maľovať začala až v dôchodkovom veku a stihla toho neúrekom. Tak ako jeseň hrá mnohými farbami i jej obrazy ihrajú farebnosťou a sú dôkazom videnia sveta predovšetkým očami architekta. Najradšej maľuje romantické mestské zákutia, ulice, pohľady z vtáčej perspektívy, geometriu striech, ale aj architektonické detaily: okná, brány, lavičky... Ale nie sú jej cudzie ani krajinky, zátišia, figurálne motívy. Využíva kombinovanú techniku: akvarel a temperu, ale tvorí aj akrylom či olejom.

Úvodná myšlienka B. Franklina, že „Najužitočnejšie zo všetkých umení je umenie byť užitočným„  plne vystihuje aj ďalšiu podobu umeleckej i ľudskej činnosti pani Evky, lebo ako sama hovorí: "Maľovanie s príjemnými, pozitívne naladenými ľuďmi je skvelá zmysluplná činnosť. Maľujem so seniormi, ale aj s deťmi.“ Je zakladajúcou členkou Občianskeho združenia  K-art, organizuje Košický medzinárodný plenér výtvarníkov a je aj predsedníčkou občianskeho združenia Domov v rodine, v rámci ktorého organizuje tvorivé dielne pre deti z náhradných rodín, tvorí s rómskymi deťmi, realizuje projekty zamerané na kvalitnú výchovu a vzdelávanie detí z detských domovov či v náhradných rodinách. Bývalá profesionálna matka, jednoducho žena s veľkým talentom a s ešte väčším srdcom.

Výstava potrvá do 30. novembra 2019. Pozývame všetkých.

 

Mária Kmecová

členka kultúrnej komisie

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.