Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

DNI MESTA LIPANY 2019

Dátum: 01.10.2019
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 783
DNI MESTA LIPANY 2019

Mesto Lipany pripravilo tohtoročné Dni mesta naozaj vo veľkom štýle. Pre obyvateľov Lipian a ľudí zo širokého okolia, ktorí sa zišli na Námestí sv. Martina počas prvého septembrového víkendu, bola pripravená bohatá dávka skvelej hudby, spevu, tanca, chutného jedla a dobrej zábavy.

Od piatkového rána sa šírila jarmočná atmosféra s typickou vôňou pečených dobrôt po celom meste.  Šarišské piesne v podaní ženskej speváckej skupiny Dubovičanka, mužskej speváckej skupiny Dubovičan, ale aj ženskej speváckej skupiny Brezovičan, ktoré sprevádzali na akordeóne Michal Hromják, zaujali priaznivcov folklóru. Na ľudovú nôtu spievali a tancovali i mládežníci z FS Šarišská Lipa, ktorá naše mesto reprezentuje po celom Slovensku a v zahraničí. Súbežne s vystúpením folklórnych skupín a súboru prebiehal 5. ročník vo volejbalovom turnaji Memoriál MUDr. Milana Gaľu o pohár prednostu mestského úradu.

Speváčka Mária Čírová, s koreňmi hudobného skladateľa Eugena Suchoňa, svojím spevom a šarmom očarila všetky vekové kategórie. Čerešničkou na torte bola prešovská rocková skupina IMT Smile, ktorá koncertom ukončila piatkový večer.

Ochutnávka jedál z regionálnej kuchyne – taká bola sobota. Susedia z „Rovni navarili na úrovni“ lipiansku svadzbu a „Brezovicka kuchňa“ ponúkla gruľovníky, naľešniky a mačanku. Počas dňa sa súťažilo o najlepší med okresu Sabinov. Slovenský zväz včelárov ZO Sabinov v spolupráci s mestom Lipany pripravil včelársku výstavu, ochutnávku medu či prácu medometu. Z rozprávkového mesta Jančičinova zavítala k našim najmenším rozprávková Jančiči, s ktorou sa deti na chvíľu ocitli vo svete fantázie. Sláčikový orchester Arco orchestra pod vedením Ľudmily Mačekovej pozitívne prekvapil aj profesionálnych hudobníkov, ktorí prijali pozvanie na Dni mesta Lipany. Vysoká úroveň, skvelé úspechy aj na medzinárodných súťažiach potvrdili, že učitelia ZUŠ v Lipanoch vedia talentovaných žiakov obrúsiť na diamanty, ktoré obdivuje hudobný svet. Chov poštových holubov je jedinečný koníček s bohatou históriou a tradíciou. Slovenský zväz chovateľov poštových holubov Lipany, prezentoval holuby a ich trofeje, ktorými sa ich majitelia môžu právom hrdiť. O súťažiach, výsledkoch a získaných oceneniach porozprával Pavol Stolárik, ktorý sa holubárskemu koníčku venuje celý svoj život. Na záver výstavy chovatelia vypustili holuby, ktoré preleteli ponad mesto. Najlepšia slovenská funky kapela Funkiez s temperamentnou speváčkou Sashou Okálovou to poriadne roztočila a pripravila na pódiu atmosféru, ktorá vyburcovala ľudí k tancu. V skvelej nálade pokračovala Celeste Buckingham s kapelou, ktorá svojím vystúpením dala bodku za sobotňajším večerom.

V nedeľu sa konala slávnostná odpustová svätá omša zo sviatku Narodenia Panny Márie v kostole sv. Martina. Mariánske dni, ktoré každoročne pritiahnu do nášho malebného mesta Lipany množstvo ľudí z okolitých obcí, sa niesli v duchu radosti a spokojnosti. V mene všetkých obyvateľov mesta Lipany chcem vyjadriť poďakovanie vedeniu mesta a všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na zorganizovaní Dní mesta Lipany. 

Poďakovanie patrí sponzorom, ktorí finančne alebo materiálne prispeli k realizácii celého podujatia: A- trojka, ELEKTROSLUŽBY – K+G, GLAstav, STAV-MAJO, Ďuri, Milan Kravec – MIKRA, GOMA ELEKTRO, TEZ BREZOVICA, Martina Hlubeňová, MIREX armatúry, Peter Kandráč – PEKA, Miroslav Vantuch, FARBY LAKY u Vaněka, PZ Buková, PZ Demjanka, VK TEAM, GLOBUS Lipany, OZ POHODIČKA, ELEKTRO LIPAN, Palenica Lipany, Autoservis Stanislav Bujňaček, Machjan Slovakia, Čontofalský Martin, PEMAK GROUP, MUSIC, Agáta Kordiaková, Pavol Kordiak, VÁHOPROJEKT.

Katarína Pacindová

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.