Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nový ikonostas posvätil biskup Milan Lach SJ

Dátum: 30.11.2016
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 2158
Nový ikonostas posvätil biskup Milan Lach SJ

Vladyka Milan Lach SJ bol 16. októbra 2016 hlavným celebrantom a rozsievačom Božieho slova v gréckokatolíckom chráme sv. apoštolom rovných Cyrila a Metoda v Lipanoch, kedy sa udiala slávnostná posviacka ikonostasu. Gréckokatolíci v Lipanoch po posviacke nového chrámu, ktorá bola pred tromi rokmi, nezaspali na vavrínoch, ale pokračovali v diele ďalšieho skrášľovania chrámu.

Stavba ikonostasu sa začala 31. januára 2014 inštaláciou konštrukcie z dubového dreva. Postupne, podľa finančných možností farnosti, sa dokladali ikony, ktoré písal p. Miroslav Mindek z Orlova. Ikonostas obsahuje hlavný rad ikon Ježiša Krista, Bohorodičky, sv. Mikuláša a sv. Cyrila a Metoda. Na cárskych dverách sú ikony evanjelistov, na diakonských dverách sv. Štefan a sv. Roman Sladkopevec. Pod hlavným radom je rad s významnými starozákonnými udalosťami, nad hlavným radom je rad sviatkov Spasiteľa a Bohorodičky a nad tým je apoštolský rad. Nad cárskymi dverami je ikona Poslednej večere a Kríž. Ikonostas je zdobený ornamentmi, napriek tomu pôsobí moderným štýlom, lebo aj celá architektúra chrámu je v novodobom štýle.

Na slávnosti sa za veľkého počtu veriacich oboch obradov zúčastnil protopresbyter Slavomír Palfi, duchovní otcovia Marko Durlák, Miroslav Hricík, Jozef Duda a primátor Lipian Ing. Vladimír Jánošík s manželkou. Vladyka Milan vyzdvihol potenciál veriacich, čo je najvyššou devízou tejto mladej rozvíjajúcej sa farnosti a všetkým poďakoval za realizáciu tohto diela, ako aj domácemu chrámovému zboru Byzantion za krásny spev počas celej archijerejskej svätej liturgie.

Ikonostas je dôležitá súčasť gréckokatolíckych chrámov. Je to akoby stena, zväčša z masívneho dreva, s ikonami Ježiša Krista, presvätej Bohorodičky, svätých a sviatkov, ktoré sú rozložené podľa presných pravidiel. Ikonostas oddeľuje tzv. loď veriacich od svätyne a má troje dverí. V strede sú tzv. cárske vráta, cez ktoré smie vstupovať do svätyne len biskup a kňaz. Po oboch bokoch sú diakonské dvere, cez ktoré smú vstupovať do svätyne ostatní veriaci. Pravá ikona je „písaná“ na dreve vzácnymi farbami a zlatená plátkovým zlatom, a vtedy má ikona aj veľkú hodnotu. Preto aj naše ikony na ikonostase sú veľkou vzácnosťou. Nezriedka býva, že z pravej ikony vytekajú ľudské slzy, liečivý olej „myro“ alebo aj kvapky ľudskej krvi. Sme radi, že sme mohli obohatiť týmto skvostom nielen náš gréckokatolícky chrám a veriacich našej farnosti, ale aj všetkých veriacich občanov Lipian, ktorí sa prídu do nášho chrámu pomodliť alebo sa nábožne zúčastnia na svätej liturgii.

Eva Hricíková

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.