Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Farebné ívery

Dátum: 30.09.2016
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 900
Farebné ívery
Keď pohneme jednou jedinou vecou v prírode, zistíme, že je prepojená s celým zvyškom sveta.( John Muir ) 

O pravdivosti týchto slov nás presvedčila vernisáž výstavy LIPANY - FAREBNÉ ÍVERY - LIPANY COLOR CHIPS autora Petra Smika z neďalekého Popradu.
Určite nikto z nás nepochyboval o tom, že tak hlina ako aj sklo pochádzajú  z prírody a sú vecou, ktorá ovplyvnila život pána Smika natoľko, že sme v rámci Dní mesta Lipany, v sobotu, mali možnosť v mestskej galérii obdivovať krásu a veľkosť jeho tvorby, o ktorej sám hovorí:
„Sklo a keramika je rovnaký materiál, len sa taví pri iných teplotách, vyzerá odlišne, ale správa sa úplne rovnako pri pálení v peci. Viac-menej mám predstavu, ako bude finálna práca vyzerať, ale  stále experimentujem a skúmam, či tajomstvo hmoty a výsledný efekt spĺňa moje predstavy a posúva ma ďalej.“
Hlina je jediným materiálom na svete, ktorý sa dá spracovať holou rukou a takmer bez použitia nástrojov. Vytvorené predmety nesmiernej krásy, a navyše pôsobením ohňa, priam skamenejú a ostanú zachované na dlhé veky. Práve cesta keramickej tvorby priviedla pána Petra Smika k dosiahnutiu tohto cieľa, na ktorej však nechýbali vytrvalosť, úsilie a zúročené skúsenosti. Ako sám povedal, všetky vystavované exponáty a celú výstavu s názvom Lipany – farebné ívery vytvoril iba pre naše mesto a veľkou inšpiráciou mu bola naša 200-ročná krásavica - lipa. Lipový list v rôznych variáciách sa objavil na každom vystavenom diele. V podobe stromov, podnosov, tanierov... Výstava potrvá do 31.10.2016. Pozývame všetkých milovníkov keramiky.
 Mária Kmecová
    členka kultúrnej komisie

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.