Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Spevácky zbor Bílovec

Dátum: 05.10.2017
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 948
Spevácky zbor Bílovec

Myšlienkou Vlasty Buriana, že hudba  je maľbou,  na ktorú sa človek pozerá ušami, sa v posledný septembrový deň začal v mestskej galérii koncert Speváckeho zboru Bílovec z Českej republiky pod taktovku zbormajstra Jiřího Šikuly.

Svoju históriu začal zbor písať v októbri roku 1992, a teda v týchto dňoch  oslavuje 25. výročie svojho založenia. Pre oslavu svojho štvrťstoročia si naplánoval celý rad koncertných vystúpení. Cestou k nám speváci absolvovali aj vystúpenie vo Veličnej na Orave.

Spevácky zbor Bílovec patrí medzi známe spevácke telesá moravsko-sliezskeho regiónu v Českej republike a  úspešne spolupracuje so symfonickými telesami Sliezskeho divadla v Opave a so symfonickým orchestrom vo Frýdku-Místku. V posledných rokoch uskutočnil mnoho samostatných koncertných vystúpení i spoločných projektov s významnými zbormi nielen doma, ale i v Poľsku, Nemecku a Chorvátsku. Repertoár zboru siaha od klasických zborov až po súčasnú českú tvorbu a zahŕňa taktiež úpravy ľudových piesní domácich i cudzích národov. Najčastejšie prezentuje skladby W. A. Mozarta, F. Schuberta, D. S. Bortňanského, B. Smetanu, A. Dvořáka a L. Janáčka. V súčasnosti sa spevácky zbor   obohacuje o nové skladby pod vedením dirigenta J. Šikuly. Má 35 aktívnych členov a od začiatku jeho trvania sa v ňom vystriedala viac než stovka spevákov. 

Na sobotnom koncerte v Lipanoch Bílovec vystúpil s výberom tých najkrajších skladieb známych i menej známych autorov za hudobného  sprievodu Pavela Rybku. V nedeľu zbor vystúpil aj počas svätej omše v Kostole sv. Martina, kde dokonalá akustika chrámu umožnila odhaliť krásu zborového spevu naplno. Škoda len, že záujem zo strany občanov mesta o koncert  Speváckeho zboru Bílovec bol minimálny.

Mária Kmecová 

členka kultúrnej komisie

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.