Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

FRAGMENTY

Dátum: 07.04.2017
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 882
FRAGMENTY

„Talent je dar od Boha, nedá sa kúpiť.“                                     

Fragment je zlomok, úryvok, časť celku, prípadne torzo umeleckého diela. Práve tento názov plne vystihuje výstavu obrazov dvoch výtvarníkov zo staroľubovnianskeho regiónu, pretože nám ponúka len malú ukážku výtvarných diel amatérskych umelcov - Vlada Šipoša a  Františka Plšíka. Vernisáž výstavy sa uskutočnila 4. apríla. Bývalí spolužiaci, súčasní priatelia žijú a tvoria v Starej Ľubovni a maľovanie považujú za svoje poslanie.

Vladimír Šipoš mal k maľovaniu vzťah už od detstva. Najprv iba obdivoval, neskôr začal kresliť a maľovať. Pokračoval ako samouk, motal sa po ateliéroch starších majstrov a naberal skúsenosti. Neskôr sa zdokonaľoval vo Francúzsku na večernej umeleckej škole. Hneď na to, účasťou na celoštátnych súťažiach, sa začala jeho umelecká kariéra.          

František Plšík sa už na strednej škole zaujímal o výtvarné umenie so zameraním na maľbu krajín. Neskôr sa zameriaval na figurálnu a portrétovú tvorbu, ktorou sa prezentuje i na výstave v Lipanoch. Jeho diela sa nachádzajú v mnohých súkromných zbierkach v USA, Taliansku, Poľsku a na Slovensku.

Výstava FRAGMENTY je prístupná verejnosti v Lipanoch do konca mája 2017. A tak ako hovorí Vlado Šípoš: „výtvarná tvorba by mala ľudí nabádať, aby sa v dnešnej uponáhľanej dobe trochu pozastavili a všimli si každodennú krásu, ktorú nám ponuka príroda i svet navôkol... Snáď sa dáte pozvať, a prídete si oddýchnuť, a vychutnať jedinečnosť ponúkanej výstavy.                                  

Mária Kmecová, členka kultúrnej komisie

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.