Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Seniori fašiangovali spoločne

Dátum: 28.02.2017
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1046
Seniori fašiangovali spoločne

„Ta ked su fašengi, ta še fašengujme“. V minulosti boli i v súčasnosti sú fašiangy predovšetkým časom veselosti, bujarosti, plesov a zábav. Je to obdobie  od Troch kráľov po Popolcovú stredu, zvanú tiež Krivá alebo Škaredá streda. Podľa prameňov z obdobia Veľkej Moravy sa u nás ešte v 9. storočí používal na pomenovanie tohto obdobia termín mjasopust - koniec jedenia mäsa pred pôstom. V Česku sa toto slovo dodnes zachovalo ako masopust. Na Slovensku v čase nemeckej kolonizácie v 12.-14.stor.  tento názov vystriedalo slovo nemeckého pôvodu, a to  fašiangy, fašangy, fašengy. Nemecké „Faschang“ alebo „Faschung“ je vlastne alkoholický nápoj, ktorý sa mohol piť pred pôstnym obdobím. 

Podľa vzoru našich predkov veselo fašiangovali i naši seniori na 11. ročníku fašiangového „Krepľa bálu“ tentoraz v priestoroch reštaurácie Troja, pretože sa spojili obidve  naše seniorské organizácie - Senior klub a Jednota dôchodcov Slovenska. Každý napiekol, priniesol, ponúkal. Tú správnu atmosféru navodil  folklórny súbor Šarišská Lipa, ktorý svojím temperamentným vystúpením rozihral v tele každú žilku. Za sprievodu  hudobnej skupiny „Ružový panter“  naši seniori tancovali až do večerných hodín. Medzi tanečnými kolami  zabával a na gombičkovej harmonike do spevu vyhrával pán Milan Nemergut. Nechýbala osviežujúca káva i výborný guľáš sprevádzané pozornosťou personálu, ochotou a úsmevom. Vyjadrujeme úprimne poďakovanie majiteľom reštaurácie Trója za poskytnutie reprezentatívnych priestorov a príjemnú pohodu. Všetci spoločne sa  k vám radi vrátime a už teraz sa  tešíme na budúci  ročník.

Mária Kmecová, členka kultúrnej komisie

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.