Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Maľované vajíčko...

Dátum: 22.03.2016
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1334
Maľované vajíčko...

Tradícia  maľovania vajíčok na Veľkú noc vychádza zo starobylého zvyku, kde vajíčko je symbolom nového života, prichádzajúcej jari, večnosti, radosti i šťastia.Dňa 2. marca sa lipianske ženy z ÚŽ, SK a JDS stretli na podujatí Maľované vajíčko. Tri lektorky s rôznymi technikami boli dobrou zárukou, že sa bude diať niečo netradičné. Pani Eva Kohútova z Prešova nám predviedla, vysvetlila i ukázala zdobenie vajíčok voskom. Prezradila, že vajíčko musí byť dobre vyumývané, odmastené, pekne zafarbené a  vysušené. Na farbenie používa odvary zo šupiek cibule, cvikli i  kôry stromov. Až dôkladne vysušené vajíčko je pripravené na voskovanie. Roztopený farebný vosk nanášala hlavičkou špendlíka a ľahkými ťahmi ruky kreslila vzor. Vosk z roztopenej sviečky využívala aj na batikovanie vajíčok.  Naniesla vzor a vajíčko namočila do  farby, nechala usušiť a opäť naniesla vzor a pokračovala do konečnej  podoby. Z hotového vajíčka  zotrela vosk a objavili sa rôznofarebné vzory. V závere potrela tenkým plátkom slaninky, aby sa pekne ligotalo. Darina Zbihlayová ukázala kúzlo drôtikovania vajíčok. Predviedla a vysvetlila ako sa drôtikuje šupinatý, špirálovitý i retiazkový vzor, s ktorými nás poriadne potrápila. Jej originálne a vzácne  vajíčka sú zdobené vlastnou fantáziou s náročnými vzormi. Veď pani Darina patrí medzi tých málo nadšencov, ktorí nedovolili drôtikovaniu  upadnúť do zabudnutia.

Lipančanka pani Anna Ondrejová doniesla nádherné madeirové kraslice. Pri ich príprave kombinuje techniku voskovania a dierovania. Modelárskou vŕtačkou vydieruje rôzne tvary, srdiečka, potom chemicky vyčistí a voskuje tradičným spôsobom. Využíva hlavne biele  kačacie i husacie vajíčka. Naša domáca lektorka skromne prezradila,  že spod jej rúk vychádzajú  aj vyškrabované kraslice. Na výstavku doniesla vzácne série veľkonočných kraslíc s biblickými  príbehmi Ježiša a jeho 15 zastavení krížovej cesty i farebné rozlíšené motívy jednotlivých príbehov svätého  ruženca. Je to obdivuhodné i krásne zároveň. Jednoduchý postup farbenia kraslíc pomocou krepového papiera s lístočkami tráv i jarných kvietkov ukázala pani Marta Šafránková. Ani ďalšie dámy nezaostávali a o nové nápady i dobré rady nebola  núdza. Zaujímavé techniky zdobenia, bohatý zdroj inšpirácie, nová škála prírodných farieb, originálne nápady, zručnosť, šikovnosť, príjemná pohoda a zaujímavý podvečer, to sú atribúty, s ktorými môžeme rátať pri vlastnej príprave veľkonočných sviatkov. Pre tie dámy, ktoré nestihli prísť máme pozvánku na mini výstavku veľkonočných kraslíc do mestskej knižnice. Nuž nech sa páči - príďte sa nadchnúť, pozrieť a inšpirovať. Určite neoľutujete.

Iveta Hrabčáková 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.