Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Venovali sme sa turistike

Dátum: 24.09.2018
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 682
Venovali sme sa turistike

Čítala som peknú myšlienku ohľadom staroby: neberme zrelý vek tak vážne -  šach ešte neznamená mat... . V duchu tejto myšlienky členovia Jednoty dôchodcov Slovenska v Lipanoch realizujú svoje aktivity. Vzdelávame sa, spoznávame okolie Lipian, známe miesta, športujeme a aktívne relaxujeme.

     V júni  to bola návšteva  Kamenického  hradu. Vystupovali sme smerom od Lúčky. Na samotnom vrchole sa nám naskytol nádherný pohľad na celé okolie. Videli sme dobrovoľníkov  pracovať na obnove hradu. Už niekoľko rokov sa na Kamenickom hrade konajú rôzne hry pre návštevníkov, aby si pripomenuli zašlú slávu tohto hradu, ktorý zohral dôležitú úlohu v histórii Lipian.  Cestou naspäť sme sa na krátko zastavili v Špárovej a potom sme vyskúšali novootvorenú cyklotrasu, ktorá sa tiahne až ku charitnému domu. Skonštatovali sme, že je to pekný dar pre cyklistov a pre všetkých, ktorí uznávajú zdravý životný štýl.   

     V júli sme navštívili po dvoch rokoch Baziliku Minor v Ľutine. Znovu sme boli svedkami ďalších zmien. Obdivovali sme baziliku po stavebných úpravách, zaujali nás krásne mozaiky, pekne riešené kaplnky, krížovú cestu, dokončenú kaplnku sv. rodiny, obohatený miniskanzen drevených chrámov. Celkový komplex vytvára veľmi pozitívnu energiu, je to miesto, kde sa snúbi svetská a duchovná krása. Duchovne sme pookriali aj pri návšteve  Ľutinskej hory.

     Niekoľko členov sa v júli zúčastnilo výletu do Bardejovských kúpeľov. Predtým sme sa zastavili na otvorení celoslovenských športových hier seniorov, ktorá organizuje už vyše 20 rokov Jednota dôchodcov. Organizáciou tohoročných bol poverený Bardejov. Na podujatí sa osobne zúčastnil predseda JDS Ján Lipiansky. Na hrách boli zastúpené všetky kraje SR. 

     V septembri  to bol výlet autobusom do Vysokých Tatier, konkrétne na Štrbské pleso, Popradské pleso a symbolický cintorín. Na výlet sme sa  všetci  skutočne tešili. Bolo nás 48. Mnohí z nás mali možnosť vidieť Tatry po desiatkach rokov. Očakávali sme krásny deň, ale Tatry nás privítali chladným počasím. Každú chvíľu sme očakávali dážď, slniečko vyšlo až neskoršie. Tatranské štíty hoci zahmlené,  pôsobili majestátne. Niektorí z nás ostali na Štrbskom plese, väčšia skupina sa vybrala na  Popradské pleso.  Niektoré  zariadenia na Štrbskom plese  nám boli známe, po rokoch obnovené.  Ďalšie novovybudované, vhodné aj pre náročných návštevníkov. Prezerali sme si ich a porovnávali. Vychutnávali sme si atmosféru našich krásnych veľhôr. Pri pohľade na skokanské mostíky sme len spomínali. Cestou okolo jazera sme videli stopy po prírodnej kalamite.

     Popradské pleso, Osturňa preverilo fyzickú zdatnosť  našich členov. Prekonávali ich vďaka turistickým paliciam. Tie sú v poslednom čase našou nevyhnutnou výbavou na turistickej trase.  Výhľad odtiaľ  na široké okolie bol výnimočný. Nezabudli sme ani na symbolický cintorín venovaný pamiatke zomrelých v Tatrách. Z Tatier sme si odniesli pekné zážitky.

     Výlet do Tatier sme mohli uskutočniť vďaka pomoci mesta Lipany, za čo mu patrí naše úprimne poďakovanie.

Ľudmila Hrabčáková, členka JDS

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.