Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Beseda so spisovateľkou Janou Pronskou

Dátum: 10.04.2018
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 812
Beseda so spisovateľkou Janou Pronskou

V utorok po veľkonočných sviatkoch našu mestskú galériu a svoje čitateľky navštívila známa spisovateľka, s prívlastkom „prvá dáma slovenskej ľúbostnej romance“, pani Jana Pronská. Pochádza z Gelnice a spolu s manželom a tromi deťmi žije na samote neďaleko Nálepkova. Debutovala v roku 2008 románom Zlatníkova chovanica, ktorý sa vo  vydavateľstve Slovenský spisovateľ v čitateľskej ankete umiestnil na 3. mieste v kategórii Debut roka. Za uplynulých desať rokov napísala 16 historicko-ľúbostných románov, plných lásky a vášne, ale i intríg a nenávisti.

Aj napriek tomu, že vyštudovala geologicko-banícku strednú školu, od detstva  snívala o tom, že ona jedného dňa vydá knihu, rovnako ako iné deti snívajú o tom, že budú z nich požiarnici, piloti, baletky, modelky. Ba práve to, že dobre poznala podzemné bohatstvo, ktoré sa v minulosti nachádzalo pod povrchom našej krásnej krajiny, jej pomohlo aj pri poznávaní histórie a následne pri písaní historicko-romantických príbehov. Ako sama povedala: „Dokáže ma nadchnúť každý kameň zrúcaniny, veď ho kedysi kládla na hradný múr niečia ruka, a za tým sa skrýva príbeh konkrétneho človeka a doby, v ktorej žil. Dokáže ma inšpirovať starodávny šperk na fotografii, lebo za ním sa skrývajú ruky majstra, ktorý ho stvoril. Zaujímavý príbeh môže byť v každej maličkosti, pridám len kulisy, hlavné a vedľajšie postavy, vložím ho do prostredia a popritom sa snažím, aby som s ním ponúkla aj reálie.“

Poslucháčky a čitateľky so svojou  obľúbenou spisovateľkou živo diskutovali i o živote v minulosti a súčasnosti a na záver nechýbala ani autogramiáda. Za besedu ďakujeme pracovníčke Mestskej knižnice Lipany, pani B. Šimovej, ktorá stretnutie so spisovateľkou zorganizovala.

Mária Kmecová, členka kultúrnej komisie pri MsZ

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.