Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Obnovené hrady lákajú novými zážitkami

Dátum: 24.07.2017
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1192
Obnovené hrady lákajú novými zážitkami

Svedkami života na križovatkách starých obchodných ciest boli v minulosti a ostávajú aj dnes hrady. V regióne Šariš strážili hrady soľnú cestu, kráľovskú poštovú cestu (ViaMagna) z Viedne až do Rumunska, aj Kráľovskú cestu (Viaregale) spájajúcu Čierne a Baltské more. Hradné bohatstvo regiónu Šariš môžeme vďaka obnove hradov obdivovať aj dnes. Aj keď už neplnia svoju pôvodnú funkciu, ich význam nezanikol ani po storočiach. Lákajú priaznivcov histórie, turistiky, aktívneho oddychu aj kultúrnych podujatí. Sedem hradov v okresoch Prešov a Sabinov má v letnej sezóne 2017 opäť čo ponúknuť. Návštevníci hradov Šariš, Kapušany, Kamenica, Soľnohrad a Šebeš si môžu užiť zábavu a oddych, ale aj šport a dobrovoľnú prácu na ich obnove. Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš si v prebiehajúcej letnej sezóne dala za cieľ priniesť turistom aktuálne informácie o novinkách na našich hradoch, pripravovaných podujatiach a plánoch pre budúci rozvoj turizmu v regióne.     

 

Novinky pre prázdninových návštevníkov hradov v regióne Šariš

Turistická infraštruktúra na hrade Šariš sa rozrastá

                Hrad Šariš ponúka 360-stupňový výhľad na okolitú krajinu. Aj z toho dôvodu sa mesto Veľký Šariš snaží o dobudovanie vyhliadkovej plošiny na hradnej dominante – donjone. Počas Šarišských hradných hier, ktoré sa konajú pravidelne začiatkom septembra, si už návštevníci budú môcť vychutnať výhľad na sedem okolitých hradov. Hrad sa teší stále väčšiemu záujmu turistov a narastajúcej návštevnosti hradných podujatí. „Na to sa snažíme reagovať vytváraním vhodných podmienok na kultúrne vyžitie a zavádzaním služieb pre turistov. Chceme vytvoriť systém pravidelných podujatí na hrade, ktoré by zodpovedali jeho kapacitným možnostiam“, povedal Ladislav Babuščák – správca hradu Šariš. Každý deň, od 9:00 do 17:00, môžu turisti využiť služby dvoch sprievodcov. Novinkou pre turistov je aj hradný bufet. Turistom môže pomôcť aj pripravované turistické informačné centrum. Práce na ňom pokračujú pri vstupnej bráne do hradného areálu.

                Kvôli lepšej dostupnosti pribudlo pod hradom približne 40 nových parkovacích miest a začali práce na rozšírení odbočovacieho pruhu. Okrem hradného komplexu sa mesto Veľký Šariš venuje aj vybudovaniu areálu pod hradom. Prácam predchádzal archeologický výskum, ktorý odhalil nálezisko z obdobia neolitu (kamenné nástroje). V budúcnosti by tu mal vzniknúť archeoskanzen. Vízia bude podľa L. Babuščáka reálnou v priebehu troch rokov. Hradný komplex by mal v budúcnosti poskytovať lepšie zázemie pre návštevníkov. „Plánujeme z renesančného skladu vybudovať multifunkčný objekt, pričom by nám mali pomôcť prostriedky z Ministerstva kultúry SR. Budeme sa uchádzať o zdroje v programe Obnovme si svoj dom, lebo náklady predstavujú odhadom 400 – 500 tis. €. Ak budeme úspešní, multifunkčná budova by sa mohla stať realitou už do dvoch rokov,“ uviedol L. Babuščák.         

                Na viditeľnom rozvoji hradu majú svoju zásluhu aj pracovníci z radov nezamestnaných. Od roku 2011 opravujú hrad každé leto. Tento rok ich na hrade pracuje 50, čo je doteraz najvyšší počet zamestnancov na hrade.   

 

Kapušiansky hrad bude mať novú vstupnú bránu

                Návštevníci hradu Kapušany si už v minulom roku mohli všimnúť veľa vylepšení, ktoré by mali ich pobyt na hrade spríjemniť. V tomto období, môžu turisti vidieť výsledky práce na vstupnej bráne, ktorá bude po obnove muriva doplnená aj drevenou mohutnou bránou. Tá nahradí doterajšie provizórne riešenie vstupu do hradu. Pokračujú aj práce na čistení zásypu hradnej veže, kde zároveň prebieha archeologický výskum, a na obnove západnej steny. Ide o výsledok snahy obce Kapušany a tímu pracovníkov, ktorí boli doteraz evidovaní ako uchádzači o zamestnanie. Od 1. júna do konca novembra sa 20 zamestnancov každý pracovný deň podieľa na obnove hradu.

                Hrad Kapušany je jedným z mála, ktoré sú dobre viditeľné aj vo večerných hodinách. Pekné siluety sa naskytnú najmä cestujúcim, ktorí prichádzajú od Bardejova, Prešova a Vranova. Osvetlenie na hrade zaviedli v máji 2016, čo znamenalo prekonať  500-metrovú vzdialenosť v strmom kopci a v závere aj úsek vedúci cez skalu. Mimo sezóny je hrad osvetlený cez víkendy od 21:00 do 23:00, počas letných prázdnin každý večer ešte o hodinu dlhšie. Už viac ako rok je sprístupnená aj vyhliadka na hradnej veži, ku ktorej vedie 74 schodov. Výstup na vežu je za dobrovoľný príspevok vo výške 1 €, so zľavou pre deti, študentov a dôchodcov.  Podľa štatistík, ktoré vedie správca hradu, Zdeno Petrásek, si výhľad z nej od júna do októbra 2016 vychutnalo 11 200 ľudí. „Od marca 2017 na hrad vystúpilo už 5500 ľudí, pričom návštevnosť sledujeme len počas pracovnej doby. Počas prázdnin je tu denne okolo 50 – 60 turistov.“ Informoval o návštevnosti Zdeno Petrásek, správca hradu Kapušany.

                Infocentrum na hrade je otvorené denne, okrem pondelka, od 10:00 do 18:00 hodiny. Ponúka okrem informácií pre turistov, propagačné materiály, suveníry a základné občerstvenie. Návštevníci môžu využiť aj služby sprievodcu a centrálne ohnisko, jediné miesto na ktorom je povolené zakladať oheň, keďže sa hrad nachádza v piatom stupni ochrany. Deti sa môžu zahrať so špeciálnymi drevenými hračkami, vyhotovenými v historickom duchu. Pravidelné podujatie s názvom Návrat rytierov, je naplánované na 3. september. Diváci si opäť užijú rytierske súboje, divadlo, dobovú hudbu, tanec a jedlá.

 

Hrad Kamenica má obnovený stredoveký rybník    

                Práce na obnove hradu Kamenica pokračujú tento rok len formou dobrovoľníckych brigád. Touto formou pomohli hradu aj archeológovia, ktorí zrealizovali výskum na východnom paláci. Počas leta je naplánovaných viacero brigád, ktoré by mali ukončiť obnovu východného paláca. „K obnove môže prispieť každý návštevník hradu vynesením aspoň jedného kameňa potrebného na domurovanie paláca, k čomu ho nasmerujú nové informačné tabule“, uviedla Michaela Haviarová zo Združenia Kamenná veža.

                Kamenický hrad sa môže ako jeden z mála popýšiť aj obnoveným stredovekým hradným rybníkom, pri ktorom sa momentálne upravuje plocha na oddych pre turistov. Novinkou je vydanie publikácie o hrade, kde poprední odborníci zhrnuli všetky najnovšie poznatky o hrade. „Druhý augustový víkend čakajú na návštevníkov hradu až dve podujatia, 12. augusta Noc hradných zrúcanín a 13. augusta už 11. ročník Hradných slávností s bohatým kultúrnym programom“, doplnila M. Haviarová.

 

Soľnohradu pomáhajú zahraniční dobrovoľníci

                Na Soľnohrade, nad obcou Ruská Nová Ves, v tomto čase prebieha Medzinárodný tábor dobrovoľníckej práce. Jedenásť dobrovoľníkov z 9 krajín sa podieľa na obnove hradu s cieľom zastaviť eróziu a zakonzervovať hradné murivo. Popri archeologickom výskume sa odkrývajú zvyšky nadzemných murív. „Medzi práce, ktoré zahraniční dobrovoľníci vykonávajú patrí „sitovanie“, údržba cesty na hrad, ukladanie a triedenie kameňov, triedenie nálezov, t. j. stôp po ľudskej činnosti a ďalšie pomocné činnosti,“ uviedol Martin Sárossy, predseda OZ Rákociho cesta, ktoré dobrovoľníkov na hrade hostí. Medzinárodný tábor je súčasťou dlhodobejšieho a rozsiahlejšieho projektu s názvom „Záchrana južného opevnenia Soľnohradu“. Výsledkom tohto úsilia by mala byť „postupná premena Soľnohradu z hŕby kamenia na zachovanú hradnú architektúru“, doplnil M. Sárossy. 

                Výsledky práce budú odprezentované na lúke pod Soľnohradom, ktorá bude dejiskom prvého hradného podujatia vôbec. Hradné slávnosti v Ruskej Novej Vsi, 1. septembra, sa stanú priestorom pre prezentáciu výsledkov práce zahraničných dobrovoľníkov. Soľnohrad, ktorý je verejnosti známy aj ako Zbojnícky hrad, sa na konci letnej turistickej sezóny bude môcť popýšiť aj novinkou v podobe náučného chodníka. Jeho tvorba momentálne prebieha vďaka finančnej podpore z programu Nadácie Ekopolis.

 

Hradné hody v Podradíkubudú opäť

                Hrad Šebeš, pri obci Podhradík, bude 6. augusta lákať návštevníkov na hradné chute, vône a pôžitky. K druhému ročníku podujatia prispejú aj miestni obyvatelia, pripravenými pochutinami. Program hradných hodov spestria šermiari, atrakcie pre deti, folklórne vystúpenia. Pre malých aj veľkých sú pripravené sprievodcovské prehliadky a krátke divadelné prestavenia.

                V blízkosti hradu Šebeš sa toto leto môžu jeho návštevníci aj ubytovať. Penzión u Cipíska bude už čoskoro ponúkať svoje ubytovacie kapacity pre 13 hostí. Výlet na hrad Šebeš si tak turisti môžu rozšíriť o jazdu na koni, prehliadku zverofarmy spojenú s  ochutnávkou domácich produktov, lov rýb a grilovačku. Budúci zámer rozšíriť služby aj o stravovanie možno prispeje k tomu, aby turisti strávili v regióne Šariš viac času. 

Zábavné objavovanie hradov so súťažou LETOHRAD 2017

                Letná hra s názvom LETOHRAD je kombináciou zážitkov, súťaženia a podujatí. Zúčastneným hradom prináša možnosť spolupráce a spoločnej prezentácie, zapojeným hráčom okrem zábavy aj informačný rozmer. V aplikácii „Objavujme“ nájdu hráči hru Letohrad, v nej stačí navštíviť hrad, odfotiť sa a odpovedať na kvízovú otázku. Ďalšie body môžu hráči získať počas podujatí, vďaka bonusovým úlohám. Cieľom hry je podporiť návštevnosť na 11-tich zapojených hradoch, na ktoré sa vďaka postupujúcej obnove vracia život. Päť z nich leží v okresoch Prešov a Sabinov (Hrad Šariš, Šebeš, Kamenica, Soľnohrad aKapušiansky hrad). Okrem nich je do hry je zapojený aj archeopark Hradisko Lipany.Pre najlepšieho hradného objaviteľa je pripravené kráľovské žezlo a pre ďalších 10 hráčov zaujímavé ceny s hradnou tematikou. Návštevník  hradného podujatia, ktorý zozbiera najviac súťažných pečiatok, získa kráľovskú korunu s ušľachtilými kameňmi z jednotlivých hradov.

                Súťaž LETOHRAD spoločne pripravili zástupcovia obnovených hradov, OZ Rákociho cesta a KOCR Severovýchod Slovenska. „Všetky tieto miesta majú čo ukázať a návšteva každého z nich je zážitkom. Krásne výhľady, história, hradné podujatia a dobrodružstvo z hry, to všetko ponúka Letohrad,“ pozýva návštevníkov na hrady Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.Na zapojenie do hry ostáva zvyšok letnej sezóny. Súťaž končí posledným hradným podujatím, 24.9.2017.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.