Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hudba pre oči

Dátum: 07.04.2016
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1276
Hudba pre oči

Alexander Matuška,  kedysi povedal, že „umenie je krajšie a pôsobivejšie ako život, lebo nám predvádza ľudský život v koncentrovanej podobe“.

       Mnohorakú veľkosť ukrajinskej krajiny, očarujúci východ slnka nad Dneprom či nežnú krásu kvetín a silu farieb svojím umením zachytil a na vystavovaných obrazoch v lipianskej galérii ponúka tentoraz ukrajinský maliar Sergij Dupliy.

Vernisáž výstavy s výstižným  názvom Hudba pre oči sa uskutočnila 5. apríla. Hudba je vlastne príroda, ktorá sa zmenila na kultúru. Zvuk po údere na bútľavý kmeň stromu, svišťanie vetra, ba aj zvuk padajúceho kameňa priviedli človeka k uvedomeniu si hudby a neskôr k jej interpretácii. Hudbu vnímame sluchom. A obraz? Obraz je hudba pre oči.

       Ani hudbu, ani výtvarné umenie nemožno vyhodnocovať cez nejaké tabuľky, čísla či hodnotiace stupnice. Staročínsky mysliteľ Confucius povedal, že „jeden obrázok je cennejší ako tisíce slov“. A pri pohľade na vystavované obrazy musíme dať Confuciovi skutočne za pravdu. Vyše 30-ročné pôsobenie pána Dupliya vo svete výtvarníctva  prinieslo krásne ovocie v podobe záplavy a hry farieb, ktorými znázorňuje nebo i zem,  krásy prírody rodnej Ukrajiny, ale i nádherných kútov z regiónu východného Slovenska, ktoré budeme môcť obdivovať v lipianskej galérii do 31.mája. Pozývame všetkých obdivovateľov výtvarného umenia.

Mária Kmecová, členka kultúrnej komisie

Galéria k článku

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.