Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Z úcty k životu

Dátum: 18.06.2021
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1360
Z úcty k životu

7. ročník súťaže v prednese poézie a prózy

Ó, mojej matky reč je krasota,
je milota, je rozkoš, láska svätá;
je, vidím, cítim, celok života,
môj pokrm dobrý, moja čaša zlatá...

Jednota dôchodcov na Slovensku /JDS/ je občianskym združením, ktoré združuje občanov staršieho veku - seniorov. Na Slovensku pôsobí už celých 30 rokov a u nás v Lipanoch sa činnosť tejto organizácie datuje od roku 2016.
JDS pravidelne organizuje pre svojich členov rôzne aktivity a prehliadky tvorivosti na úrovni základných organizácií, no mnohé postupujú až na celoslovenské kolá. Jednou z nich je aj recitátorská súťaž v prednese poézie a prózy, ktorú zastrešuje časopis Tretí vek. Tohtoročný 7. ročník tejto súťaže bol obohatený aj o prehliadku vlastnej literárnej tvorby ako modifikácia už zabehnutého projektu v čase pandémie.
Po prvý raz sa okresné kolo súťaže v prednese poézie, prózy a vlastnej literárnej tvorby seniorov JDS pod názvom Z úcty k životu konalo v mestskej galérii nášho mesta. Svoje recitátorské umenie predviedlo 9 súťažiacich. Vlastnú tvorbu ponúkli 4 súťažiace. Z autorov dominoval Milan Rúfus a najčastejšie, a v rôznych podobách bola obmieňaná téma lásky. Všetci účinkujúci vložili do svojho prejavu emócie, ktoré neboli len prečítané a naučené, ale predovšetkým prežité.

Odborná porota rozhodla takto:
1. miesto Eva Arvayová, ZO JDS Sabinov
2. miesto Anna Bencová, ZO JDS Lipany
3. miesto Ľudmila Ondirková, ZO JDS Sabinov

Ocenenie za vlastnú tvorbu v šarišskom nárečí získala Anna Urdová, ZO JDS Jakubova Voľa. Toto milé podujatie venované umeleckému slovu umocnila aj „minivernisáž“ výstavy obrazov nášho domáceho umelca Miroslava Buchera, člena Umeleckej besedy slovenskej, ktorý v čase pandémie taktiež nezaháľal a opäť rozšíril ponuku svojich obrazov na tému PORTRÉTY ZEME.

Tešíme sa, že sa nám kultúrny život v meste začína prebúdzať a navracať do stánku kultúry, mestskej galérie.

Mária Kmecová
členka kultúrnej komisie

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.