Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Deviataci v parlamente

Dátum: 07.12.2016
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 998
Deviataci v parlamente

V dňoch 27. a 28. októbra 2016 sa žiaci 9. ročníka Základnej školy, Hviezdoslavova 1 zúčastnili exkurzie z predmetu občianska náuka, ktorú zorganizovala predmetová komisia spoločenskovedných predmetov.  Pod vedením pani učiteľky  Čamajovej, pána učiteľa Reištettera a pána učiteľa Klenotiča navštívili  Dóm sv. Martina, areál Bratislavského hradu a budovu Národnej rady SR.  

Po noci strávenej v hoteli na Zlatých pieskoch sme sa presunuli do historického centra nášho hlavného mesta.  Naša prehliadka začala pred morovým trojičným stĺpom na Rybnom námestí. Ďalšou zastávkou bol bývalý korunovačný kostol uhorských kráľov -  Katedrála sv. Martina z Tours. Po prehliadke interiéru Dómu sv. Martina sme cez Žigmundovu bránu vstúpili do areálu Bratislavského hradu. Pozreli sme si korunovačnú vežu, čestné nádvorie, víťazné brány, sochu Svätopluka, ilustračné ruiny baziliky z obdobia Veľkej Moravy,  sochu sv. Alžbety Uhorskej a repliku barokových záhrad. Viedenskou bránou sme sa dostali k hlavnému cieľu našej exkurzie, k budove Národnej rady SR.

 Pred vstupom do vestibulu Národnej rady sme všetci prešli bezpečnostnou kontrolou ako na letisku. Exkurziu v  budove parlamentu sme začali prehliadkou vestibulu (tzv. Hurbanovej siene) a našich štátnych symbolov - štátneho znaku, vlajky a pečate, strážených príslušníkmi čestnej stráže Ozbrojených síl SR.  V sklenenej vitríne sa okrem štátneho znaku a pečate nachádzala aj replika Ústavy SR. Z vestibulu sme pokračovali na balkón rokovacej sály, v ktorej  práve prebiehalo rokovanie o návrhu zákona, ktorým by sa zmenil a doplnil zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Na záver sme sa stretli s pánom Otom Žarnayom , poslancom Národnej rady za stranu OĽANO.  Beseda  s jedným zo zákonodarcov bola vyvrcholením prehliadky nášho najvyššieho zákonodarného orgánu. 

Na potulkách historickým centrom sme sa ešte zastavili pri Michalskej bráne a pred Grasalkovičovým palácom - sídlom prezidenta SR. Po krátkom oddychu v Grasalkovičovej záhrade sme sa pešo presunuli na hlavnú stanicu. Mali sme pred sebou dlhú a únavnú cestu a neskorý príchod domov. Do školy sme však  ráno vstávať nemuseli, lebo nám práve začínali jesenné prázdniny.

 

Anton Klenotič, učiteľ, ZŠ, Hviezdoslavova 1

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.