Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Florentská mozaika a Melódia jari

Dátum: 21.10.2015
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1184
Florentská mozaika a Melódia jari

Zmyslom umeniaje vytvoriť niečo krásne.    

 Nezvyčajnú krásu sme mali možnosť obdivovať na predajnej výstave ukrajinských umelcov, Vladimíra Larionova a Nattely Ovsiienko, v našej lipianskej galérii až do 2. septembra, kedy sa konala vernisáž tejto výstavy.

Po prvý raz bola vystavovaná výtvarná technika, ktorá  vznikla vo Florencii v 16. storočí, florentská mozaika. Vytvára sa buď z kameňov ako achát či chalcedón, alebo z vápenca a mramoru. Kamene sa orežú na tenké doštičky, vybrúsia sa a zasadia tak, aby boli prechody medzi jednotlivými kameňmi takmer neviditeľné.

Sám V. Larionov  o svojich začiatkoch  hovorí: „Boli to veľmi ťažké začiatky, nikto na svete to nerobil. Priznám sa, že tisíce diel som aj vyhodil. Pôvodná florentská mozaika sa skladá z prírodných drahých kameňov. Ja som tieto materiály nahradil bežne dostupnými materiálmi -   vápnom, sadrou, vápencom a miešal akrylovými farbami.“   

Jeho diela sa nachádzajú v súkromných zbierkach v USA, Nemecku, Rakúsku a, samozrejme, na Ukrajine.     

A aj keď sa blíži jeseň, Melódie jari nám vo svojich obrazoch ešte stále ponúka Nattela Ovsiienko. Farebné obrazy maľované na plátne olejom alebo akvarelovou technikou v prevažnej miere zobrazujúce krásnu prírodu, kvety, zvieratá a turistické miesta, ktoré autorka navštívila.

Vo svojich  výtvarných dielach ukrýva svoj ideálny, vnútorný svet. Lebo tam je to miesto, kam môže uložiť všetko, čo je vzácne, bez toho, aby si musela pýtať na to povolenie. A s potešením nám odhaľuje  svoje pocity prostredníctvom svojich krásnych obrazov.

  Mária Vološinová, členka kultúrnej komisie

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.