Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mládežnícka Krížová cesta 2018

Dátum: 27.04.2018
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 945
Mládežnícka Krížová cesta 2018

Myšlienka absolvovať cestu krížov „Krížovú cestu" vo mne driemala už skôr. Minulého roku som ju absolvoval "skusmo" sám, tiež na Veľký piatok a samotná realizácia sa objavila, keď nám minulého roku tragicky v noci z 31 marca na 1. apríla zahynuli traja žiaci Gymnázia v Lipanoch  - Janko, Dano a Lucka. Jedno zo zastavení (7.) bolo venované práve im!

Čítanie som našiel na internete a keďže sa jedná o mládežnícku Krížovú cestu vybral som texty od Kláry Soľanovej a za motto som dal slová pápeža Františka - "Kto uteká od kríža, uteká od vzkriesenia"!

Časový harmonogram mi skoro vyšiel, ale množstvo blata na lesných a poľných cestách po výdatných nočných zrážkach a množstvo snehu vo vyšších častiach Minčola nás zdržali cca hodinku. Takisto môj pôvodný prepočet na 20 km sa predlžil na 24 km (Lipany-Medzi hurami-Potoky-Minčol-Sokolia dolina-Kamenica-Lipany).

Prvé štyri zastávky so mnou absolvovali v okolí Lipian Anička a Bernard Majtnerovci, študentka Dominika Brincková a Agnesa Drobňáková Dinisová (mamka nebohého Janíka Drobňáka) so sestrou a manželom.

Od šiestej zastávky so mnou poctivo išli a modlili sa Igor Sladkovský a študent Alexander Andraščík. Akciu prišli  podporiť na 7. zastavenie aj kolegyne Mária Vokálová a Petronela Vavreková s manželmi. Taktiež žiaci z mojej triedy IV.C a niekoľko ďalších gymnazistov. Na každom zastavení sme zapálili sviečku, prečítali text a pomodlili sa. Vytlačený text sme nechali pod zapálenou sviečkou, aby sme takto oslovili aj náhodných okoloidúcich. Spomenuli sme si taktiež na našich nebohých priateľov turistov: Ondrej Berdis, Ján Turlík, Slavomír Fedák, Anton Bednár, Milan Darák, Peter Šperka...

Počasie nám našťastie prialo. Počas celej túry sme stretli iba jediného turistu smerujúceho na Minčol od Sokolej doliny. Projekt rezonoval na sociálnych sieťach, kde sa ozývali ďakovné hlasy od kamarátov tragicky zosnulých, ale aj od priateľov a známych. Akciu milerád zopakujem o rok.

Dodo Sobota

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.