Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Medzinárodný výtvarný plenér LIPANY 2017

Dátum: 11.07.2017
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1344
Medzinárodný výtvarný plenér LIPANY 2017

Asi v rovnakom čase ako Michelangelo dokončoval Stvorenie Adama na strope Sixtínskej kaplnky vo Vatikáne, o tisíc kilometrov ďalej v Levoči spod dláta ďalšieho génia vyrástlo dielo, aké nemá obdobu. Génia, ktorý sa po roku 1500 usadil v Levoči,  ale  svoju umeleckú vizitku zanechal  na mnohých miestach Slovenska – na Spiši, v Liptove, Gemeri, na Šariši. Neskorogotický rezbár, sochár, tvorca najvyššieho dreveného oltára na svete Majster Pavol z Levoče. 

Pri príležitosti 500. výročia jeho veľdiela gotiky, hlavného oltára v Bazilike sv. Jakuba v Levoči, sa v dňoch 1. až 10. júla 2017 konal v našom meste VII. ročník medzinárodného výtvarného plenéra s názvom Po stopách Majstra Pavla z Levoče. Aj takýmto spôsobom Lipanci vzdali hold osobnosti Majstra Pavla z Levoče, keďže i v našom meste v Kostole sv. Martina sa nachádza dielo tohto významného neskorogotického umelca.

Výtvarného plenéra  sa zúčastnili významné osobnosti poľskej a ukrajinskej výtvarnej školy, ktorí spolu s domácimi umelcami zo Slovenska a žiakmi z výtvarného odboru ZUŠ v Lipanoch 10 dní obdivovali a maľovali  krásy Spiša a Šariša so zameraním na tvorbu Majstra Pavla. Ukrajina je druhou najväčšou krajinou Európy s krásnymi a rozľahlými mestami a prekrásnou prírodou, Poľsko je tak isto rozlohou oveľa väčšia krajina ako Slovensko, a predsa do nášho neveľkého mestečka zavítali uznávaní maliari, aj národní umelci, aby tu vytvorili diela s vysokou umeleckou hodnotou.

Výpoveď umeleckým dielom je jediný spoločný jazyk, ktorý spája umelcov na celom svete. A výpoveďou VII. ročníka výtvarného plenéra sú obrazy, ktoré už zdobia steny našej lipianskej galérie a darovacou zmluvou sa všetky stali majetkom mesta Lipany.

Slávnostná poplenérová vernisáž sa konala v galérii, v nedeľu 9. júla, za účasti maliarov, hostí a za  prítomnosti mnohých obdivovateľov výtvarného umenia nielen z Lipian. Jednotlivé výtvarné diela boli doslova pastvou pre oči a ich novosť prezrádzali aj vône olejových farieb, ktoré sa miešali s parfémami prítomných dám. Po skončení vernisáže sa konal predaj výtvarných diel na ZŠ, Komenského 113.

Dnes už je výtvarný plenér „Po stopách Majstra Pavla z Levoče“ Lipany 2017  minulosťou, no jeho výsledkom je krásna zbierka obrazov, ktoré sú jeho pokračovaním a len budúcnosť a  čas ukážu, čo s nimi bude napr. o ďalších 500 rokov.

Umelcom ďakujeme a Vás, milí Lipanci, pozývame na prehliadku vystavovaných diel do galérie v každý pracovný deň od 8.00 do 15.00 h v termíne do 30. septembra 2017.

 

Mária Kmecová, členka kultúrnej komisie

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.