Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Festival Šengenský poludník

Dátum: 21.09.2015
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1474
Festival Šengenský poludník

Mládežnícky spevácky zbor Septemthillis z Lipian bol jedným z hostí,  ktorí boli pozvaní na otvorenie 7. ročníka Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník. Kostol Premonštrátov v Košiciach počas otváracieho koncertu 29. júna 2015 ponúkol poslucháčom vystúpenie Sláčikového orchestra Musica Iuvenalis pod vedením dirigenta a zároveň riaditeľa festivalu Igora Dohoviča, mládežníckeho speváckeho zboru Septemthillis z Lipian a fantastického filipínskeho speváckeho telesa University of the Philippines Manila Chorale. Mladí umelci sa predstavili divákom zmesou úžasných melódií od barokových chorálov, cez skladby hudobnej histórie, spirituálmi, piesňami ľudovými či populárnymi. Lipiansky spevácky zbor Septemthillis pod vedením dirigentky Gabriely Pintérovej si svojou premiérovou účasťou v Šengenskom poludníku získal poslucháčov už v prvých odspievaných skladbách.

     Organizovanie festivalu na východe Slovenska je výsledkom spolupráce Sláčikového orchestra Musica Iuvenalis s Federáciou Eurochestries z Francúzska, ktorá organizuje podobné festivaly už 20 rokov v celej Európe, Rusku, Číne, Kanade... Festivaly sú priestorom na vzájomné stretávanie sa mladých umelcov, spoznávanie tradícií, kultúry, výmenu skúseností, ale aj spoločné tvorivé činnosti.

     V rámci festivalu Šengenský poludník zbor Septemthillis vystúpil dňa 30. 6. 2015 na koncerte v Tatranskej Lomnici. Svojím úspešným vystúpením otvoril Tatranské kultúrno-hudobné leto. Byt´ účastníkmi tohto prestížneho festivalu je pre naše spevácke teleso veľkou cťou a ocenením našej doterajšej práce.

Mária Ondrejová, ZUŠ Lipany


Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.