Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nádherná správa

Dátum: 10.12.2021
Autor: Mesto Lipany
Počet videní: 1691
Nádherná správa

Rozhovor s PaedDr. Lenkou Murínovou

Pri farskom Kostole sv. Martina v Lipanoch už skoro päť desaťročí pôsobí Chrámový zbor sv. Martina, ktorého aktivity, ale najmä pôsobivý spev, ktorý dotvára a umocňuje liturgické slávenia, presahujú záber obyčajného chrámového zboru. Počas svojho účinkovania vydal aj niekoľko CD nosičov. Spomenieme aspoň CD s názvom Milosti plná, ktoré obsahuje výber mariánskych sakrálnych skladieb slovenských, ale aj svetových skladateľov. Od roku 2000 zbor vedie PaedDr. Lenka Murínová, ktorej sme sa spýtali:


V súčasnom období prežívame zvláštnu, tzv. covidovú dobu, kedy sa v mnohých oblastiach verejného aj cirkevného života výrazne obmedzili mnohé činnosti. Čím žije náš lipiansky Chrámový zbor sv. Martina v tomto predvianočnom období? Pripravujete nejaké novinky či prekvapenie?

Doba, ktorú žijeme, je iná, na akú sme boli doteraz zvyknutí. Nesie so sebou mnoho zmien a obmedzení. Dotklo sa to aj aktivít nášho chrámového zboru. Poslednou povšimnutiahodnou a výnimočnou akciou chrámového zboru boli primície Tadeáša Jacka v júni 2021, kde sme sa stretli v plnej zostave.
Čo sa týka prekvapenia, máme jedno špeciálne, aj keď nemožno povedať, že jeho aktérom je kompletný chrámový zbor. Na spoluprácu sme oslovili iba komornejšiu skupinu spevákov. Ide o vianočnú pieseň s názvom Nádherná správa. Zároveň je táto pieseň ukážkou toho, že spievať a tvoriť sme neprestali. Špeciálna je aj preto, lebo sme prvýkrát okrem zvukového záznamu natočili aj videoklip. Je to pre nás obohacujúca skúsenosť a možná cesta tvorby do budúcna.

 

Prečo práve táto pieseň? Čo Vás inšpirovalo k nahratiu tejto piesne?

Prišli sme s nápadom vytvoriť vianočnú hudobnú pohľadnicu mesta. Chceli sme ľudom k Vianociam "doručiť" niečo jedinečné, neokukané, podnetné. Nanovo vypovedať vianočné posolstvo prostredníctvom oslovujúcej hudby a spevu. Hudobné prevedenie a inšpiráciu sme čerpali z nekomerčnej zahraničnej vianočnej piesne. Nasledovala mravčia práca od prvej noty až po finálny videoklip. Inšpiráciou pre nahratie piesne boli ľudia. Ľudia v meste, ktorým ju venujeme. Ľudia spolupracovníci, s ktorými sme zdieľali prípravu jednotlivých častí projektu. Ľudia poslucháči, ktorí si pieseň vypočujú a poteší ich. Nadovšetko je hlavnou inšpiráciou podstata Vianoc – Boh, o ktorom a ktorému na slávu spievame.

 

Kto sa podieľal na celkovom spracovaní a finálnej podobe tejto piesne?

Finančnú podporu venovalo mesto Lipany a Komunitná nadácia Modrá Torysa z Grantového programu mesta Lipany. Tieto financie vykryli nevyhnutné náklady spojené s nahrávaním a spracovaním audio a videozáznamov. Hudobnú stránku realizovalo komorné zoskupenie speváckeho zboru (4 deti, 12 dospelých), hudbu nahralo 7 hudobníkov. Na tvorbe textu sa podieľali 3 členky tímu. Audiozáznam realizovalo nahrávacie štúdio Romana Šoltýsa, taktiež Samuel Pospíšil, ktorý zároveň robil úpravy (mastering) a vytvoril finálnu podobu. Na videoklipe s nami spolupracovali videoštúdio Global Diamonds a kulisárky. Zoznam všetkých členov uvádzame v popise pod piesňou zverejnenou na youtube. Za priestor pre videoklip piesne sme zvolili náš farský Kostol sv. Martina so súhlasom vdp. Michala Marčáka.
Veľmi si vážim ochotu, nemalé úsilie a kvality všetkých zapojených. Spoločnú tvorbu s týmito
ľuďmi vnímam ako najväčší osobný prínos projektu a zo srdca ďakujem za spoluprácu a podporu!


Môžeme vnímať túto pieseň ako vianočný pozdrav? Pre koho je táto pieseň určená?

Áno, pieseň je vianočný pozdrav pre obyvateľov mesta Lipany. Veríme však, že presiahne hranice mesta a týmto ju venujeme aj ako vianočný hudobný darček všetkým ľuďom dobrej vôle. Pieseň nesie posolstvo Božej lásky a naším prianím je, aby sa nádherná správa dotkla ľudských sŕdc, priniesla do nich radosť, pokoj a naplnenie.

 

Kde si túto pieseň a video môžeme nájsť?

Pieseň bola oficiálne predstavená 6. decembra 2021, na deň sv. Mikuláša. Odvtedy je dostupná na stránke mesta Lipany. Vychutnajte si ju a ako darček pošlite svojim známym trebárs aj na kraj sveta. Nech sa šíri nádherná správa, že Boh Syna nám dáva!

 

Viera Urdová

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.